„Сурва“- изложба на автентични носии и работилници за вълшебства

За втори път тази година Стоян Стайновата къща отваря врати в дните между Коледа и Нова година. В знаменитата къща със стенописите на Иван Милев ще бъде представена изложба на българската автентична носия, а за малки и големи ще има различни работилници за коледни украси от естествени материали, съобщава kazanlak.com.

Събитията в Стоян Стайновата къща ще изпълнят дните от 26 до 30 декември с красотата на българските традиции, с много музика, кино и светло настроение, обещават организаторите от вокално трио „Калина“ и „Вихъръ“ – пространство за култура и изкуство.

Изложбата на автентични носии „Сурва“ ще бъде отворена за посетители всеки ден от днес – 27.12 до 30.12. от 11.00 ч. до 19.00 ч.

Официалното откриване се състоя на 26 декември от 17.00 ч. с Трио “Калина”, женска група от с. Ясеново и приятели.
Във вторник, 27.12 от 11:00 и от 16:00 отваря Работилница за сурвачки от естествени материали, а в 19.00 ч. започва кино прожекция на филма „Веда Словена“.

На 28 декември, сряда от 11:00 започват заниманията в Работилница за свещи от естествени материали, в 13.00 ч. е време за четене и разказване на Приказки за малки и големи. Вечерта от 19:00 ще завърши с Поетична вечер и награждаване на участниците от конкурса за проста поезия „ПоЕтично“.

Изожбата и работилниците „Сурва“ ще бъдат закрити на 30 декември от 19.00 ч.

Стоян Стайновата къща бе отворена за изложбата на автентични носии, организирана от трио „Калина“ и „Вихъръ“ за наколко дни по време на тазгодишния Празник на розата.

Носиите са лични колекции на ентусиастите от „Калина“, издирвани и изкупувани от различни фолклорни области на България. Някои от облеклата и накитите са на близо 100 години, а атмосферата на Стоян Стайновата къща ги оживява като магични приказки от стари времена, допълващи мистичните картини декорирани с вълшебната четка на Иван Милев.

Стоян Стайновата къща се намира на ул. „Иван Вазов“, южно от хотел „Палас“, Казанлък.

ПРОГРАМАТА:

27.12

от 11ч и от 16ч – Работилница за сурвачки от естествени материали
от 19ч – Кино прожекция на филма „Веда Словена“  – кино прожекция на документалния филм “ Загадката Веда Словена“, разкриващ историята около написването на книгата, бидейки същински литературен феномен за времето си.
~~~
„Автентични народни песни с препратки далеч към предхристиянската епоха или менте версификация е българската книга Веда Словена – това ще покаже в 63 минути екипът, събрал, предал, изиграл и анимирал 150-годишния спор.“
~~~
Димитър Кабаков (понастоящем директор на театър „Любомир Кабакчиев“) ще  разкаже повече информация за обредните песни и тяхната стойност.

Ще прочетем откъси от книгата и ще се насладим на филма със сценарист Борис Христов.

28.12
11ч. – Работилница за свещи от естествени материали
13ч. – Приказки за малки и големи
19ч – Поетична вечер и награждаване на участниците от конкурса за проста поезия „ПоЕтично“

30.12

19ч. Закриване на „Сурва“

Вход: Дарение
_____
Ще се радваме да Ви видим, ако облечете народна носия, или просто нещо с мотив, или български накит!
_____

Очакваме Ви!

 


image0 (9K)