Суперкамери ще засичат джигитите по пътищата

Устройствата ще снимат по трима нарушители едновременно, ще се пращат по защитен канал в интернет данните, а фишовете на нарушителите  ще се издават автоматично.

[ad id=“225664″]

28 суперкамери, които ще снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата, пише 24 часа.

МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв. Камерите вече са разпределени по областните дирекции в страната, а униформените са обучени за работа с тях. Те се пренасят в куфар и се слагат край пътя. Засичат нарушители до 600 метра.

Няма да се налага пътните полицаи да стоят до тях и да обработват ръчно данните, а само ще ги пазят.

[ad id=“236993″]

Кото заснеме нарушител, устройството изпраща информацията по защитен комуникационен канал в интернет до центъра в Главна дирекция на полицията. След това, отново автоматично, ще се издават фишовете на нарушителите. По трима наведнъж ще заснема устройството и ще е невидимо за радарите на шофьорите, които предупреждават, че наблизо ги дебне камера за скорост.

Новите камери ще работят от – 20 С до +45 С и ще засичат коли, които се движат с до 300 км/ ч.

Освен скорост новите устройства разпознават и номерата на колите – денем на разстояние 150 м, и нощем на 120 м.

8 часа издържа батерията им, но ще се зареждат на място.

Освен новите 28 камери Пътна полиция има още 148 мобилни и 26 стационарни, като ще се доставят още 56 от преносимите и допълнителни 15 от стационарните. Така устройствата, с които МВР ще записва нарушителите, ще станат общо 273.


image0 (9K)