Субсидията по лев на глас мина на първо четене

Предложението на ГЕРБ и по-специално на премиера Борисов, за намаляване на субсидията на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас провокира остър дебат в парламента. Предложението трябва да стане през промяна в Закона за държавния бюджет за 2019 година, която беше гласувана и прието на първо четене днес.

„За“ намаляване на партийната субсидия на 1 лев гласуваха 117 народни представители, а 90 бяха „против“, информира Канал 3.

По време на дебатите твърдо срещу промяната се обяви ДПС. „ДПС не приема този подход – намаляване на субсидията, защото такова било очакването“, категоричен бе депутатът Йордан Цонев. Той оцени предложението като „див популизъм“, който според него ще нанесе сериозни щети на български политически живот. От движението не одобряват и подхода на управляващите по темата.

„”Къде са разчетите? Кога проведохме ние консултации с политическите партии? Как тогава стигнахме предложението за 1 лев или 5-те лева, каквото предложение очакваме в следващите дни?“, попита Цонев от парламентарната трибуна.

Въпреки че не подкрепят намаляването на субсидията, от ДПС се заричат да внесат свое предложение между двете четения и то да предвижда 0 лева на глас, т.е. пълно премахване на финансирането на политическите партии и коалиции.

Според Цонев парите, които партиите получават от бюджета, се харчат прозрачно. У нас имало тежък данъчен механизъм за контрол на похарчените средства. „Това трябваше да обясним на медиите и обществото“, акцентира депутатът. В закона било записано за какво могат да се харчат парите от субсидията. А референдумът за намаляването на субсидията бил върхът на популизма, по мнението му. „В Европа финансирането е публично през бюджета“, уточни Йордан Цонев.

В Германия имало и друг стълб на партийно финансиране освен 1 евро на глас. И държавата давала за германските партии. Партийният живот не можел да не се финансира.

Цонев отново каза, че се „гледало на боб“ колко да е субсидията. „Как стигнахме до този 1 лев“, недоумява Йордан Цонев. Според него обществото не е доволно от работата на партиите и затова иска намаляване на субсидията.

Срещу идеята за 1 лев партийна субсидия се обявиха и от „БСП за България“. „Това ще доведе до изчезването на политическите партии. По този начин се застрашава демокрацията“, категоричен бе Драгомир Стойнев от БСП. „С това предложение, направено на крак, показва стилът ви на работа. Във вашите политики вие никога не сте търсили устойчивото решение на даден проблем“, обърна се той към управляващите.

От БСП обаче са склонни да подкрепят евентуално намаляване на финансирането на партиите, но единствено при положение, че размерът на средствата бъде приет с консенсус и бъде такъв, който не застрашава тяхното финансиране. Според опозицията е нормално да се стигне до такова намаление, защото някои от партиите не могат да изхарчат средствата си и ги държат на депозит.

„Нашето предложение е направено с преценка на всички рискове. Естествено, че когато бюджетът не финансира партиите, те ще се финансират отвън“, заяви Тома Биков от ГЕРБ. „На нас започна да ни омръзва тази роля на ”пазител“ на партийните субсидии“, защити позицията той.

Биков припомни, че такова е било е желанието на над 2,5 млн. души, гласували на национален референдум преди три години. Според него, едновременно с предложенията си управляващите ясно са посочили какви са рисковете пред българското общество и политическата система.

Тома Биков обвини БСП, че управлявали  зле собствения си партиен бюджет и допълни: ”Два пъти са фалирали държавата“.

Отговорът на опозицията не закъсня. „Колко печели от лихви ПП ГЕРБ от това, че държи парите си на депозит?“, попита Стойнев от трибуната.

„Не ние издържаме цяла телевизия. За това нашите пари са в банката“, отговори му Биков.

По време на днешните дебати подкрепа за намаляването на партийната субсидия на 1 лев на получен глас изразиха още от ”Атака“.

От ВМРО също дадоха рамо на законопроекта на първо четене, защото от партията смятат, че субсидията трябва да бъде намалена. „Ще подкрепим предложението на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии на първо четене – парите могат да бъдат редуцирани, въпросът е с колко и на каква цена“, каза депутатът Искрен Веселинов.

„Нашето мнение във ВМРО е, партиите вземат повече пари, отколкото трябва да вземат. Факт е, че не всички партии могат да си изхарчат парите доказва тезата, че тези пари могат да бъдат редуцирани и намалени. Въпросът е с колко и на каква цена“, допълни Веселинов. Според него 1 лв. е недостатъчен за всяка от партиите.

„Кой ще финансира партиите? Отговорното поведение изисква този отговор да бъде даден със самия законопроект. Чуваме, че дебатът ще се случи между първо и второ четене и с удоволствие ще участваме в него“, коментира още Веселинов.


image0 (9K)