Ст. Софиянски: Каквото и да говорят, БСП два пъти фалираха България

Кабинетът на БСП беше неподготвен, премиерът Виденов беше ниско квалифициран, както и министрите, коментира той причините за кризата от 1997 година

[ad id=“263680″]

..
„10 януари 1997 година беше тъжен ден защото се противопоставиха българи срещу българи. Противопоставянето беше тежко, беше тъжен ден, в който няма герой. Ако го гледаме като катализатор на промените, които последваха, беше положителен ден“, коментира бившият служебен премиер Стефан Софиянски събитията с 21 годишна давност.

„Събитията на 10 януари и щурма на парламента бяха добре организирани“, заяви Красимир Премянов от БСП.

„СДС нямаше такива сили, а още по-малко можехме да организираме студентите и редовите хора“, възрази Софиянски.

„Въпросът е дали правителствата трябва да се свалят с натиск от улицата“, заяви Премянов и добави, че правителството на БСП не е искало да зависи от МВФ и затова е блокирало преговорите с финансовата институция по време на хиперинфлацията и кризата.

[ad id=“263680″]

..

По думите му, изолацията на банките и вътрешният дълг са били провокирани отвън, без да назове конкретни имена или сили.

Софиянски припомни фалита на 8 банки, в които правителството е задължавало общинските фирми да държат парите си там.

Премянов избяга от отговор на въпроса как оценява политиката на правителството на БСП с премиер Жан Виденов.

„Виденов и БСП спряха преговорите и блокираха преговорите за валутния борд. Услровията бяха тежки заради фалита на държавата и БСП се страхуваше да ги изпълнява, за разлика от гръцкия премиер Ципрас“, каза Софиянски.

[ad id=“263680″]

..

„Кабинетът на БСП беше неподготвен, премиерът Виденов беше ниско квалифициран, както и министрите. Започнах работа като премиер веднага след него и мога да кажа какво беше състоянието на държавата“, коментира той.

„Каквото и да казвате, БСП два пъти фалира България“, категорично заяви Софиянски.

Източник:http://www.faktor.bg

 


image0 (9K)