Ще спре ли строителството в парк „Бедечка“ ?

Официалната позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството относно „Казусът с парк „Бедечка“, който обхваща период от 13 години.

Защитниците на старозагорския парк „Бедечка“ поискаха от строителния министър Лиляна Павлова бърз мораториум върху строителството в зелената площ. Те изпратиха отворено писмо, в което се настоява да се спре незабавно строителството.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставят следната информация относно регулацията на парка .

С решение № 1069 от 2003 г. на Общински съвет Стара Загора за част от територията на парк „Бедечка“ парковото отреждане се запазва за площ от около 1 000 дка. За друга част с площ около 420 дка парковото отреждане отпада. За нея се провеждат реституционни процедури за възстановяване на собствеността върху съответните земи. През 2011 г. за тази територия е възложено изработване на Подробен устройствен план – План за регулация и План за застрояване. Проведено е и обществено обсъждане на 26.09.2011 година. След разглеждане в Експертния съвет по устройство на територията, проектът е одобрен от Общинския съвет.

Подробният устройствен план – План за регулация и План за застрояване е обявен чрез обнародване в Държавен вестник, бр.75/02.10.2012 г. Съгласно констативен акт, подписан от главния архитект на община Стара Загора, в законоустановения срок не са подадени жалби против решението на ОбС и то влиза в сила на 12.11.2012 година.

Съгласно разпоредби на Закона за устройство на територията министърът на регионалното развитие и благоустройството няма правомощия да отменя решения на общинските съвети и заповеди на кметове на общини, с които са одобрени общи или подробни устройствени планове. Съгласно чл.135, ал.6 от ЗУТ кметът на общината има възможност да се спре прилагането на одобрен устройствен план, ако допусне да се изработи проект за неговото изменение.


image0 (9K)