По-строгите правила за спиране на детски добавки при неизвинени отсъствия вече са в сила

41 хиляди семейства са били санкционирани със спиране на детски добавки за 1 месец през миналата учебна година. Причината – деца от задължителната предучилищна възраст са отсъствали 3 дни без уважителни причини от детска градина или тези в училище са имали 5 и повече неизвинени отсъствия за 1 месец. Общо 49 хиляди деца са останали без средства от държавата поради тези причини, сочи статистиката на Агенцията за социално подпомагане.

За новата учебна година санкциите са още по завишени, целта е да се обвърже още по тясно подпомагането от държавата и отговорното родителство. От 1-ви август са в сила по-строгите санкции и помощите ще се спират за 12 месеца.

Главният експерт от Агенцията за социално подпомагане Зоя Попова поясни:

„Помощта ще се прекратява, считано от първо число на месеца, който е посочен в информацията от Министерство на образованието и науката, тъй като Агенцията за социално подпомагане ежемесечно получава по служебен път такава информация за допуснатите от децата и учениците отсъствия. Важно е да се каже, че в този случай месечната помощ може да бъде отпусната отново не по-рано от една година от датата на прекратяването“.

Еднократната целева помощ за първолаците от 250 лева вече ще се плаща на два пъти, в началото на първия и на втория учебен срок. Ако детето не посещава редовно училище, вторият транш няма да се плати, а първият ще трябва да се възстановява.

Faktor.bg


image0 (9K)