Стрелба в синагога в Питсбърг, най-малко четирима загинали

Минимум 12 души са простреляни при стрелба в синагога в Питсбърг, предаде Си Ен Ен, цитирана от  БНР .

Поне четирима са починали от раните си. Трима от простреляните са полицаи. По последни, данни силите на реда са задържали бял мъж, заподозрян за стрелбата, но предупреждават, че районът все още не е обезопасен.

„Към този момент заподозреният за стрелбата е задържан. Имаме множество жертви в синагогата. Трима полицаи бяха простреляни. Към момента нямаме повече информация. Все още претърсваме сградата, за да разберем дали има още заплахи вътре“, каза представител на силите на реда.

Властите посъветваха жителите на Питсбърг да останат по домовете си, заради сигнала за опасност, който все още не е отменен, въпреки информацията, че стрелецът е задържан.

Екипът на специален отряд за кризисни ситуации е разговарял с него, докато той е пълзял ранен. Съобщенията са, че стрелецът е останал жив, въпреки че е бил прострелян.

Когато агентите са пристигнали, нападателят е открил стрелба по тях, като ги е принудил да използват превозните средства като щит срещу куршумите.

Синагогата “Дървото на живота” в събота обичайно е пълна с вярващи, а органите на реда днес са получили няколко обаждания от хора, барикадирани в храма.

Няколко души са били спасени, още докато е имало стрелба, но полицията дълго се е опитвала да измъкне другите преди идването на специалния отряд.

Наблизо е университетът „Карнеги Мелън“, който също е бил барикадиран, а студентите са получили смс-и, с които са посъветвани да останат вътре.

Президентът Тръмп определи стрелбата в Питсбърг като „нещо ужасно“. Той подчерта, че случилото се има „твърде малко общи неща“ със закона за притежание на оръжие и че събитията са могли да се развият различно, ако в синагогата е имало охрана. Той подкани църквите и синагогите в страната да осигурят въоръжена охрана, а щатите да затегнат законите за смъртното наказание за престъпления като днешното.


image0 (9K)