Страшно! В САЩ жертвите на стрелба в училищата са повече от загиналите в армията

Жертвите на стрелба в училище в САЩ за 2018 г. са повече от жертвите във въоръжените сили, пише американското издание The Washington Post, цитирано от Фокус.

[ad id=“225664″]

Досега от началото на годината са загинали 31 души при въоръжени инциденти, като по-голямата част от загиналите са в днешния инцидент и при този в Паркленд, Флорида на 14 февруари, когато бяха убити 17 човека.
Във Въоръжените сили на САЩ в бойни или небойни условия от началото на годината са загинали по-малко военни, като в бройката се включват основно загиналите в две хеликоптерни и една самолетна катастрофа. За този период загубите на Пентагона – както военни, така и невоенни – са 13 души.

[ad id=“263680″]

На 18 май в Санта Фе 17-годишният ученик Димитриос Пагуртис откри огън в своето училище, убивайки 9 ученици и 1 преподавател. Американският президент Доналд Тръмп нареди да се спуснат наполовина знамената на всички американски правителствени сгради в страната и чужбина в знак на траур. Престрелките в американските училища „продължават прекалено дълго, много десетилетия“, заяви той в Белия дом.

[ad id=“236993″]

На 24 март „Вашингтон пост“ публикува анализ за стрелбите в американските училища. От 1999 г. до деня на публикацията над 187 хиляди учащи се в 193 учебни заведения са се сблъскали с насилие по време на занятия. В страната ежегодно средно 10 училища стават арена на убийства с използването на огнестрелно оръжие, подчертава изданието.


image0 (9K)