Страшна напаст нападна рибата в Дунав, унищожава я поголовно

Нашествието от корморани и гларуси е сред основните причини вместо дунавска, на Никулден на трапезата ни да има язовирска риба.

[ad id=“225664″]

Това смятат голяма част от рибарите край великата река. Те изяждат не само много от рибата в реката, но и тази в делтата, където има водоеми, които специално се зарибяват, предава TVN.

Друга напаст според тях е появата на много видри, които изяждат по-голямата част от нощния улов на рибарите. Не е без значение и „човешкият фактор“, изрязващ се в укрепването на брега, унищожаването на преливниците, където рибата е хвърляла хайвера си и сега липсват места за популацията й, липсата на храна и др.

С настъпването на зимата, уловът в реката рязко намалява въпреки, че броят на рибарите се увеличава. Изчезнали са много от традиционните за реката видове и спасението за празника е шаран от платени водоеми или от магазина.

[ad id=“263680″]

Около Никулден, рибарите знаят, че мрежите уловът ще е слаб и че мрежите им ще останат празни. Според тях, може би нивото на реката е ниско, макар по принцип по-рядко да се хваща през зимата. При по-високо ниво на пролет е по-вероятно да се улови шаран.

Но не само шаранът не влиза вече в мрежите. Рибарите казват, че е изчезнала много от традиционната дунавска риба.

„Около 10-15 години съм се прехранвал от реката, но вече не става. Голям фактор е замърсяването. Сега всичко се излива в Дунава и рибата намалява, макар да не умира“, казва Ганчо Драганов.

Източник:blitz.bg


image0 (9K)