Страх и ужас по улиците: Група от над 150 роми рецидивисти ограбва, къса уши и…

Катун, в който живеят повече от 150 роми рецидивисти от цяла България, къса уши, дърпа чанти и държи монопола над уличните грабежи. Извършелите най-често ходят по двойки. Като им блесне златен накит пред очите или видят човек със смартфон на спирката, с един бърз поглед разбират, че ще нападат, пише в. „Телеграф“.От началото на годината до септември са извършени 557 грабежа в София, но есента и зимата е рай за тази престъпност заради ранното мръкване.

При 171 от тях престъпникът е бил разкрит. Сред последните спипани преди дни е детската банда на Ангел, Янко и Йоан. Триото дърпа всичко – чанти, обеци и ланци. Законът ги пази, защото младежите са на 12-13 години. Обикновено причакват жертвите на последната спирка на трамвай 10, около голям столичен магазин в кв. „Западен парк“, „Красна поляна“ и центъра на София. Ангел е по-агресивният, отпуска юмруците, когато усети, че жертвата му е по-слаба. Живеят на ул. „Братска дружба“ в ромската махала „Факултета“. Практиката на разследващите показва, че до 18 г. хлапетата вече са изпечени рецидивисти с по 20 грабежа и още толкова кражби, знаят всички заложни къщи, а възпитателните мерки от комисиите за борба с противообществени прояви нямат никакъв ефект.

Подслон в бараките зад ул. „Братска дружба“ и останалата част на махалата намират между 100-150 тежки рецидивисти с присъди и множество висящи дела. Колко точно е броят им, никой не знае, защото там идват роми от цялата страна – Сливен, Ихтиман, Монтана, Шумен, което затруднява разследващите при издирването им, признават самите те.

Част от извършителите на уличните грабежи дърпат смартфони от ръцете на хората, които вървят по улицата и говорят или пък чакат на спирка, но също разговарят. Бандитите не подбират марката – гледат само джиесемът да е с по-голям екран, защото това за тях означава, че ще им дадат повече при залагането му. Случвало се е престъпници да причакват жертви край болници и пощенски клонове.

„Знаят кога ще раздават пенсии и тръгват след възрастни жени“, предупреждават криминалисти. Разследващи съветват през есенно-зимния период жените да не се прибират сами от спирките на градския транспорт, през междублоковото пространство до входовете си. Ако станат жертва на грабеж, да не оказват съпротива, защото това ожесточава извършителите.

http://BNews.bg


image0 (9K)