Странни реакции: Защо треперим, когато ни е студено?

Треперенето е рефлекс на тялото, който е предизвикан от студа. Когато чувстваме студ, нервните сигнали от главния мозък преминават към гръбначния мозък, съобщавайки на мускулите, че трябва да превключват бързо от свиване към разпускане, което предизвиква ефекта на треперенето.

Челюстта ни също може да трепери, което обяснява тракането на зъбите когато ни е студено. При бързото свиване и отпускане на мускулите тялото ни изработва топлина за да се стопли.

Рецепторите в кожата засичат спад в температурата и изпращат сигнал на мозъка, който от своя страна стимулира мускулите.

Средната температура на човешкото тяло обикновено варира между 36,5 и 37,2 градуса по Целзий. Кожата, мозъка, кръвоносните съдове и мускулите работят заедно, за да поддържат почти постоянна температурата на тялото ни.

За да предотврати хипотермия и други последици от прекаленото застудяване, мозъкът следи телесната температура много внимателно. Когато ви стане много студено, рецепторите на кожата започват да изпращат сигнали до мозъка, който веднага започва да търси решение.

Треперенето е точно такава тактика, при която мускулите ви се свиват и разширяват на светкавични интервали. Свиването на основни групи скелетни мускули се нарича простотреперене. Това е цялата причина да треперим, когато е студено. Възможно е също да усетим спазъм в мускулите на челюстта, който води до познатото тракане на зъбите.

Мускулните контракции образуват топлина, която помага на тялото да повиши температурата си.

Добре е в студеното време да се обличаме на слоеве. Така може да регулираме топлината, добавяйки или сваляйки ненужната дреха. Избирайте водоустойчиви връхни дрехи, които да предпазват от вятър.

dariknews.bg


image0 (9K)