Стоян Мавродиев: Ако Върбакова наистина купи ЧЕЗ, тя е добър клиент на ББР!

Ние сме отговорили куртоазно на искането на „Инерком“, казва шефът на Българската банка за развитие

[ad id=“225664″]

„Ако Гинка Върбакова и фирмата й „Инерком“ кандидатстват за кретит от Българската банка за развитие (ББР), ще разгледаме искането, тя става добър клиент, но сега нито лев от банката не е ангажиран в тази сделка.“ Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на ББР.

Според чешките медии обаче българската държавна банка е сред трите финансови институции, които ще кредитират сделката с ЧЕЗ.

[ad id=“236999″]

„Ако тя наистина финализира тази сделка и компанията стане нейна собственост, това е един много добър клиент за БББ, за всяка една банка, защото реализира годишни приходи от милиард и осемстотин милиона лева! Няма банка в България и по света, която да откаже толкова голям клиент с регулярни приходи, гарантирани обезпечения и постъпления, който ще носи на банката печалба“, обясни становището си Мавродиев.

В телевизионното си участие шефът на ББР остро разкритикува ръководството на компанията ЧЕЗ.

[ad id=“237001″]

„За мен е странно поведението на ЧЕЗ, меко казано непрофесионално, небрежно, груба небрежност на ръководството на тази компания е да тръгва да одобрява толкова голяма сделка за стотици милиони евро, вероятно за около 500 млн. евро, и за такава сделка чешката компания да заявява как е получила писма от три български банки, които ще финансират, очевидно визирайки нашето писмо“, каза Стоян Мавродиев.

Той поясни, че това е едно най-стандартно писмо за интерес, не е нито писмо за ангажимент, нито за подкрепа, финансиране, нито представлява кредит или банкова гаранция.

[ad id=“238430″]

„Такива писма издаваме всеки ден в практиката си, десетки подобни писма, включително на компанията ЧЕЗ сме издавали множество такива писма, те са се обръщали към нас с питания за различни инвестиционни кредити, от които са имали нужда са за своята дейност. Банката им е отговаряла по стандартен начин, по същия начин и тези финансирания не са се случили в последствие“, уточни той и подчерта, че Българската банка за развитие не финансира и не издава банкови гаранции по тази сделка.

Мавродиев заяви:

„Единствената кореспонденция е, че „Инерком” е подала официално писмено искане и ние сме го разгледали. Това е стандартна, добра банкова практика и процедура, не само в Българската банка за развитие, а и в други банки.

Те задават въпрос към банката бихте ли проявили интерес, ако ние станем купувачи на този актив да рефинансирате заема на компанията към Европейската банка за възстановяване и развитие. Дали имаме потенциален интерес – това е въпросът, и ние отговаряме, да, имаме потенциален интерес да разгледа подобно искане, но това не представлява ангажимент на банката, не е правно обвързващ документ.

Съответно Банката за развитие, за да отпусне кредит, ще ви подложи на тежък, финансов, правен, технически, технологичен, регулаторен и всякакъв друг вид проверки, процедури, които са много тежки, изискват огромен брой документи. Процедурата отнема обикновено около 4,5,6, понякога до 8 месеца, гледа се от множество експерти, след което тази документация отива с предложение за или против одобряване на определен кредит в Управителния съвет на банката, който, ако прецени, че го одобрява, гласува „за”, след което отива за одобрение в Надзорния съвет на банката, който, ако го одобри – става факт. За всички кредити на 5 млн. лева решение взема Надзорния съвет“.

Според Мавродиев ЧЕЗ са излъгали премиера на Чехия Андрей Бабиш. „Ние сме отговорили куртоазно на това искане. Това писмо по никакъв начин не означава свързване и гарантиране на отпускане на кредит за тази сделка. Точно за това се учудвам на реакцията чешката компания ЧЕЗ. Те са излъгали премиера си. Това е скандално. Това си е работа на чешката страна. Лошото е, че тук разпалих скандал, който изпокара всички партии. Ще повторя още веднъж, че това писмо е с нулева правна стойност и ние издаваме такива писма всеки ден“, каза Мавродиев.

 


image0 (9K)