Стотици хиляди българи се върнаха в Родината. Ами сега?!

В България се случи нещо невиждано: стотици хиляди българи от чужбина – от Англия, Испания, Италия, Германия – се отправиха към „Терминал София” (по думите на Бойко Борисов). А „Терминал 2″, към който напираха мнозина, днес е полупразен. Причината: пандемията от коронавирус, изправила на нокти целия свят, пише clubz.bg

Германия вече наложи забрана за наемането на сезонни работници от чужбина. През годините много от тях бяха от Румъния и България. Забраната остава до “второ нареждане”. Очаква се подобна забрана да въведат и други държави от Общността. Задаващата се рецесия може да изправи Европа пред нова Желязна завеса, изправяйки източноевропейските правителства пред ново предизвикателство: да се погрижат за тези, които искаха да примамят у дома.

След запитване на Дойче Веле от “Гранична полиция” предоставиха следните данни: само за 10 дни, от началото на извънредното положение до 23 март, в България са пристигнали 109 467 български граждани.

През граничните пунктове със Сърбия са влезли 4777, с Македония – 3071, с Гърция – 21 803, с Турция – 16 638, с Румъния – 26 527 български граждани. През морската ни граница са влезли 85, а през аерогарите – 36 566 български граждани.

Как ли ще изглежда трудовият пазар, когато заплахата “коронавирус” отшуми? Никой не знае. България може и да се окаже с излишна работна ръка.

Искахме го, но сега, посред криза, ако сме умни, се налага спешно да предвидим и изградим икономически лостове, които да подпомогнат можещите и знаещите млади хора, да създават свои бизнеси и да развиват икономическата база на страната с дребен и среден бизнес. Политиците, които успеят да го направят, ще останат в историята, независимо колко и какви други грешки са допуснали. Да си спомним Стефан Стамболов…


image0 (9K)