Стотици зарязани коли по улиците на София. Шофьори и пешеходци – в паника

Стотици стари автомобили са изоставени от собствениците им по софийските улици. Същевременно има недостиг на паркоместа. В столичния район „Оборище” само на няколко улици има десетки коли, които не са ползвани от години, алармира бТВ.

[ad id=“225664″]

Някои са стари представители на руската автомобилна индустрия, други са със спукани гуми и очевидно не могат да се движат, но заемат паркоместа. А това е изпитание за шофьорите като Христо Трайков, с когото репортер на телевизията е разговарял.

[ad id=“236993″]

„Имало е случаи, когато си кръжа така, чакам да излезе някой. И в същото време виждате автомобил, който стои така от години”, казва той.

От Столичния инспекторат отчитат, че само за миналата година са премахнали принудително около 100-ина изоставени автомобила. Собствениците им са предупредени със стикери да ги преместят. Ако не го направят, след 3 месеца вдигат колите и налагат глоби.

 

[ad id=“236999″]

„От 300 до 1000 лева и зависи от това къде е изоставен този авномобил, дали не създава предпоставка за катастрофа, дали не е в градинка, където са унищожени зелените площи”, коментира инж. Полина Асенова от Столичния инспекторат.

За да бъде вдигнат старият автомобил, трябва да не е минавал технически преглед 3 години. Общината търси възможности за облекчаване на регламента, например намаляване на срока, който е необходим за стартиране на тази процедура.

[ad id=“237001″]

Така няма да е необходимо да се чака дълго време, за да може колите, които не се ползват, да бъдат премахвани. От инспектората обясниха, че има собственици, които премахват залепените върху колите им стикери, но това няма да им спести глобите, ако са в нарушение.


image0 (9K)