Столтенберг: Рискуваме Афганистан отново да стане убежище на терористи, ако НАТО се оттегли

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че решението на алианса за мисията в Афганистан няма да бъде лесно, предвид риска изтеглянето на войските да превърне страната в убежище за терористи.

„Можем да останем и да продължим военното си участие. Или можем да напуснем Афганистан и да рискуваме страната отново да стане убежище на терористи. Няма прост избор“, каза Столтенберг в интервю за „Велт ам Зонтаг“.

Той подчерта, че никоя държава от НАТО не иска да остане в Афганистан „по-дълго от необходимото“.

„Талибаните трябва да изпълнят обещанията си за намаляване на насилието и да прекратят връзките си с терористични групировки. Вместо това наблюдаваме неприемливо ниво на насилие от страна на талибаните, което е насочено и срещу лекари, съдии и журналисти“, каза Столтенберг.

„Предстоящите дни и седмици са важни. Ще се състои първата министерска среща на НАТО с новата администрация на САЩ и очаквам съюзниците да проведат интензивни дискусии относно бъдещото присъствие на НАТО в Афганистан,“ каза генералният секретар на НАТО.

Ден преди това германският външен министър Хайко Маас призова за удължаване на мандата за участие на Германия в мисията, изтичаща в края на март.

На 29 февруари 2020 г. в Катар САЩ и афганистанските радикални талибани подписаха първото мирно споразумение от повече от 18 години война, което предвижда изтегляне на чуждестранни войски от Афганистан след 14 месеца и началото на междуафганистански диалог след сделка за размяна на затворници.

Талибаните от своя страна гарантираха, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.

На 4 февруари говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че новата администрация на САЩ все още не е взела решение за изтеглянето на войските от Афганистан. Вестник „Зюдойче Цайтунг“ посочи, че датата, определена за края на април за изтегляне на войските на НАТО от Афганистан, се счита за нереална.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)