Столтенберг призова страните членки на НАТО да увеличат още военните си бюджети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да продължат да увеличават разходите за отбрана, така че алиансът да е „готов за бъдещето“.

Откривайки втория ден на преговори между министрите на отбраната от страните в НАТО, Столтенберг заяви, че днес ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с отбраната, „гарантиращи, че съюзът остава готов за бъдещето“.

„За тази цел трябва да продължим да инвестираме в отбрана. Съюзниците вече са осигурили реален растеж на бюджетите за отбрана за пет поредни години. Това ще донесе допълнителни 100 милиарда долара разходи за национална отбрана до края на следващата година. Но трябва да продължим усилията си“, каза той. По-рано страните от алианса обещаха да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП.

Президентът Доналд Тръмп многократно критикува съюзниците за недостатъчния, според него, темп на увеличение на разходите, включително недостатъчния принос на Германия, предаде БГНЕС.

През юни Столтенберг обяви, че тази година осем държави от НАТО ще достигнат поне 2% от БВП за отбрана. Но повечето съюзници планират да постигнат тази цифра до 2024 г.

Преди време руското външно министерство изрази загриженост относно перспективата за нова надпревара във въоръжаването поради постоянното увеличаване на разходите за отбрана от страните на НАТО. Министерството каза, че „общо през 2019 г. разходите ще надхвърлят 1 трилион долара, което е повече от половината от общите разходи за това и над 20 пъти повече от руския бюджет за отбрана“.


image0 (9K)