Стойността на жилищата в България се покачва

Стойността на жилищните имоти се покачва.

[ad id=“225664″]

Продължава търсенето на жилища да е високо. Това е стимулирано от ръста на доходите и заетостта, ниските лихви по жилищните заеми (3,9% през август) и ускоряващата се кредитна експанзия.

Това е един от основните изводи на доклада „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища, трето тримесечие на 2017 г.“ на икономическия мозъчен тръст Industry Watch, пише Investor.BG.

Дори да се повиши цената на ипотечното финансиране през 2018 г., тя остава изключително ниска в исторически план. Заради ниските лихви обслужването на дълговете в момента е най-лесно от 2009 г. насам, пишат още авторите на проучването.

[ad id=“255238″]

Данните на Националния статистически институт (НСИ) пазарните цени на жилищата нарастват с 8,6% годишно през второто тримесечие на 2017 г., а от дъното на пазара през 2013 г. досега апартаментите поскъпват с 21%. По този начин средната цена на кв. м. жилищна площ в страната (без новото строителство) достига 533 евро в средата на 2017 г. Като се имат предвид благоприятните икономически тенденции, жилищните цени ще се покачват и през следващите месеци, прогнозират икономистите.

Донякъде логично столицата София концентрира 36% от стойността на градските жилища през второто тримесечие на 2017 г. 11% от жилищното богатство е в област Варна, а Пловдив и Бургас добавят около 9% от пазарната стойност на апартаментите в страната.

Десетте области с най-голямо жилищно богатство попадат също и Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Хасково и Плевен. Под една пета от общата стойност на жилищата е в останалите, по-малки области на страната.
[ad id=“225664″]

От този доклад става ясно също, че финансовото богатство на българските домакинства се увеличава с 5,9 млрд. лева през последните 12 месеца, достигайки 73 млрд. лева към юни 2017 г. Богатството през последните три години нараства най-съществено от десетилетие насам, но още изостава от темповете на растеж през върховата 2007 г.

Депозитите от банки остават най-предпочитаната форма на спестяване, макар че лихвите се понижават. Домакинствата са получили лихвен доход в размер на 251 млн. лева за последните 12 месеца. Ефективната лихва пада до 0,5% годишно, но това не обезкуражава спестяващите българи, които са внесли нови 2,2 млрд. лева по свои банкови сметки през последния 12-месечен период.


image0 (9K)