Стачка в една от най-големите авиокомпании в Европа, отменени са полети от и до София

Eдна от най-големите авиокомпании в Европа – германската „Луфтханза“ отмени 1300 полета за днес и утре поради стачка на кабинния екипаж. Ще бъдат засегнати около 180 хиляди пътници.

Стачните действия ще продължат до 01:00 часа след полунощ българско време в събота. Те ще засегнат всички заминаващи полети от германските летища – вътрешни и международни.

От днешните 3000 полета ще бъдат изпълнени 2300. Утре се очаква да бъдат извършени 2400 от 3000 полета.

По информация на Луфтханза – на Летище София днес, са отменени полетите за Мюнхен в 6.00 и в 18.45 часа, както и от Мюнхен в 18.05 и 22.45 часа. Два полета са отменени и за утре – тези за Мюнхен в 6.00 часа сутринта и от Мюнхен в 18.05 часа., съобщи БНР.

„Луфтханза“ изготвя алтернативно разписание и пътниците ще могат да намерят информация за полета си на сайта на авиокомпанията.

Спорът между профсъюза и най-големия авиопревозвач в Германия е както за заплащането, пенсиите и условията на труд, така и за правния статут на синдиката.

По-късно днес пък се очаква австрийският клон на въздушния превозвач да обяви мерки за строги икономии, за да заработи рентабилно. Те може да включват закриване на стотици работни места, твърдят местни медии.


image0 (9K)