Стачката в ЗИН печели привърженици

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 67, 1990 г.
СТАЧКАТА В ЗИН ПЕЧЕЛИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ
Тече двадесетият ден от стачката на работниците и служителите от Завода за информационни носители при фирми „ДЗУ” Стара Загора, а колективният трудов спор все още не е решен. Поради технически причини в миналия брой не можахме да информираме читателите, че в подкрепа на стачкуващите чрез свои декларации се обявиха КТ „Подкрепа” при ЗИН, КТ „Подкрепа” при фирма „ДЗУ”, Координационният съвет на СДС – Стара Загора, нормоконтролът Таня Митева чрез своя призив към колегите си от ТИЗУМД.
На 16 август пред сградата на ОбНС се проведе първият в града митинг в защита на стачката. Пред събралите се около 3 000 души членовете на стачния комитет изнесоха конкретни данни, посочиха цифри, обекти и други факти, доказващи обективните предпоставки, предизвикали стачката и основателността на исканията на стачниците. На митинга говориха и Пенка Димова и Славка Георгиева – многодетни майки, взели участие в стачката, както и уволненият началник на пречиствателната станция при фирма „ДЗУ” Рашо Рашев. Те призоваха стачкуващите да доведат до победен край своето начинание въпреки упорството на генералния директор Атанас Атанасов.
На митинга присъствува и президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Той информира присъствуващите, че е призован министър-председателя Андрей Луканов за компетентна намеса във възникналия трудов спор и увери стачкуващите, че ще изпрати юрист в тяхна защита.
Специално за в-к „Септември” д-р Тренчев направи следното изявление: „Това е една закономерна стачка, срещу един стар феодал, който мисли, че живее в старото време. Исканията на стачниците са напълно основателни и ние ги подкрепяме. Ако се наложи, ще командироваме наши ревизори, за да се ускори ревизията и да се разкрият извършените злоупотреби.”
Припомняме на старозагорската общественост, че всеки, който подкрепя стачкуващите от ЗИН, може да направи дарение по банкова сметка в ДСК 188-5-000-567.
Йовка АТАНАСОВА


image0 (9K)