Стартира приемът на заявления за извънредни помощи за животновъди

заразния нодуларен дерматит

В периода от 11 до 21 октомври регистрираните животновъди, които през тази година са отглеждали и са заявили за подпомагане по схемите за обвързано производство крави, юници, биволици, малакини, овце-майки, кози-майки имат възможност да заявят финансово подпомагане в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.

Три от схемите са за извънредна помощ. Общият бюджет по тях е 11 343 800 лева. Индикативните ставки са 29 лева на животно – за крави и биволици и 2 лева на животно – за овце-майки и кози-майки, като точният размерът на помощта ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления.

Животновъдите могат да кандидатстват от днес и за Държавна помощ de minimis. Общият бюджет на националното подпомагане по схемата е 13 130 979 лева, а размерът на индивидуалната помощ е определен на 25 лева за крава/юница/биволица/малакиня и 6 лева – за овца-майка/коза-майка.

Списък на животновъдите, които отговарят на условията за участие, както и схемата, по която могат да кандидатстват, е публикуван на сайта на ДФ „Земеделие“.

За извънредната помощ земеделските стопани, включени в списъка, трябва да подадат единно заявление по образец, в което се посочва съответната схема, прилагана по Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613, за един вид животни в стопанстото на кандидата.

За Държавната помощ de minimis се подава отделно заявление.


image0 (9K)