Стартира инициатива „Осинови икона”

Кампания „Осинови икона” стартира с цел да бъдат реставрирани уникални икони от 18-ти век. Иконите са от църквата „Успение на Св. Богородица“ в Златоград, която е построена през 1834 г. и е вкопана в земята.

Сред тях има творби на Захари Зограф и такива, донесени от поклонение в Атон на неизвестни зографи , както и на известните за XVІІІ век Алекси Атанасов от Асеновградско, Иван Димитров Доспевски от Самоков, Никола Одринчанин, на неизвестни майстори от Тревненската и Самоковската школа.

В момента от реставрация се нуждае иконостаса с 2 икони изработени от самия Захари Зограф. Нуждаят се от реставрация и други ценни икони. Всеки , които иска да помогне да се запази българското , да помогне да се съхранят тези невероятни творби на християнството може да се включи. Творбите се реставрират от реставратор Кристиян Янков .

За връзка с инициаторите е създадена фейсбук страница „Да осиновим икона”, а също е открита и дарителска сметка към църковното настоятелство на храма: BG26STS A93000000473855 банка ДСК Златоград.


image0 (9K)