Старозагорци се докоснаха до магнетичния българин, носител на титлата „Seven Summits“

Повече от 250 старозагорци се докоснаха до магнетичния българин, носител на титлата „Seven Summits“ – алпинистът Атанас Скатов, изкачил всички седем първенци на седемте континента на нашата планета.

С Ваня Петкова – секретар на ТД „Сърнена гора“

Залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се оказа твърде тясна за да събере всички желаещи да присъстват на срещата, организирана от Туристическо дружество “Сърнена гора”. Повече от час и половина публиката със затаен дъх наблюдаваше снимки и видео от най-високите точки, покорени от Атанас Скатов, слушаше разказа му за всички експедиции досега.

С какво е уникален в постиженията си Атанас Скатов?

41-годишният сливналия е осъществил цели 20 експедиции до най-високите планини в света в последните 8 години. 11 пъти е изкачил 10 върха над 8 000 м (Еверест два пъти – по северния и южния маршрут), единственият българин, изкачил 4 върха над 8 000 м за 140 дни, единственият веган, покорил толкова много осемхилядници, както и притежател на още доста „най“ постижения в световен мащаб.

Повече подробности за образованието, научната му и преподавателска дейност, както и за работата му в бизнеса, четете ТУК

В „колекцията“ от осемхилядници на Атанас Скатов му липсват само четири върха, като всички участници в срещата му пожелаха скоро да се нареди до онези четиредесет и няколко свръхчовека, последователи на Райнхолд Меснер и Йежи Кукучка, притежатели на „Хималайската корона“.

Преди и след презентацията всеки от присъстващите имаше възможност да си закупи една от шестте книги на алпиниста, както и да получи лично посвещение от автора.

На излизане от залата впечатлен зрител сподели: „Тръгваме си от залата на Библиотеката заредени с положителни емоции, заразени с усмивката на г-н Скатов и една идея по-добри и замислящи се за бъдещето на планетата ни!“


image0 (9K)