Старозагорци казват: „Не“ на вандалщината и екстремизма

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 70, 1990 г.
СТАРОЗАГОРЦИ КАЗВАТ: „НЕ” НА ВАНДАЛЩИНАТА И ЕКСТРЕМИЗМА
Възмущение и обида от вандалщината на фанатизирани елементи, извършили подпалването на партийния дом в София, събра на протестен митинг социалистите и техните съмишленици още в понеделник. Той бе организиран от общинския съвет на БСП.

„Този ден (б. р. – 26 август) е може би най-черният за нашата млада демокрация” – заяви депутатът във Великото народно събрание Стойчо Стойчев. Той изрази дълбокото си възмущение от насилието и екстремизма, довели до този позорящ нацията акт, и настоя за по-категоричната намеса на председателя на републиката, органите на реда и сигурността и прокуратурата в защита на демокрацията. Неговите думи бяха прекъснати от викове „Оставка!”, но както ораторът, така и митингът се разграничиха от тях. И младите хора, които след това взеха думата – Стоян Тодоров, Надежда Попова и Деляна Делева, гостенка от Пловдив, и представителите на по-възрастното поколение, които са участвували със собствени средства в изграждането на партийния дом в София, Димитрина Минчева и Богдан Мечев, потвърдиха желанието на социалистите да живеят в мир и спокойствие, в единство и плурализъм с всички политически сили. Те изразиха безпокойство и недоволство от предаванията на радиото и телевизията в нощта на инцидента. Огласена бе декларацията на общинския партиен съвет, която осъжда вандалщината над партийния дом.
* * *
В получената в редакцията информация, подписана от общинския съвет на АБПФК в Стара Загора, се казва: „Подпалването на партийния дом е дело на екстремистки, антисоциалистически, фашистки и крайно реакционни сили в страната, подстрекавани от определени политически сили… Ние искаме нашият глас на протест да се чуе високо и ясно, че е дошло време истинските демократи, истинските хуманисти, истинските граждани на страната да се обединят пред надигащото се зло. Ние казваме: стига заплахи, стига насилие, стига хулиганство, стига пожари!
* * *
Координационният съвет на общинския съвет на Отечествения съвет на Отечествения съюз в Стара Загора в телеграма до Великото народно събрание и президента на НРБ изразява дълбокото си възмущение от подпалването на сградата на ВПС. „Настояваме за най-строго наказание на извършителите на този позорен акт!” – се казва в декларацията.
* * *
Социалистическият младежки съюз се обърна с призив към всички граждани да участвуват в акция за събиране на хартия, като приходите ще бъдат приведени за възстановяване на партийния дом на БСП. Предаването на хартията се организира на 5 септември от 15 до 19 часа в пунктовете на фирма „Феникс-ресурс” в кв. „Трите чучура” – до бензиностанцията на ул. „Отец Паисий” и „Хр. Ботев”, до баня „Пиперка” и на ул. „Куйбишевска” и „Граф Игнатиев”.
(Соб. инф.)


image0 (9K)