Старозагорци, иде пролет, да отгърнем нова страница в най- увлекателния Маратон на четенето!

За 12-и пореден път Библиотека „Родина” кани старозагорци да участват в още по-многолюден и забавен Маратон на четенето!
Международният ден на книгата е на 23 април. По инициатива на ЮНЕСКО го отбелязваме от 1996 г., като знак на признание за ролята и силата на писаното слово.

Този празник ще бъде честван не в един ден, а през целия април – от 02 до 28 април. В Стара Загора Библиотека „Родина” и местната власт канят всички да се приобщят към тази забавна и полезна проява- библиотеки, училища, детски градини, читалища, социални домове, институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници.

Програмата на нашата община е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

XII Маратон „Четяща Стара Загора” 2017 г. се организира в партньорство между библиотеките „Родина” и РБ „Захарий Княжески”. Кулминацията му е насрочена за 25 април, вторник, от 8:00 до 22:00 часа, под патронажа на кмета на Община Стара Загора, Живко Тодоров. Подкрепа оказват и общинската администрация, местните медии и издателските къщи „Жанет 45”, „Персей”, „Точица”, „Хермес” и др.
Гостите, участници в инициативата „Четяща Стара Загора” – писатели и поети, ще бъдат обявени след 20 март.

Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Замисълът е да се четат на глас текстове от най-любими произведения, от най-пристрастяващи автори и по интересни теми. Няма сковаващи рамки – нито за място, нито за начин на почитане на словото! Съвсем допустими и много желателни са още дискусии, конкурси, викторини, прожекции на филми, презентации, драматизации и т.н., и т.н.!
На 25 април от 11:00 до 16:00 часа пред книжарница „Хеликон” ще се проведе традиционният Празник на книгата и четенето, в който можете да се включите с ваша програма, при направена заявка за предпочитан час.

Информация за организираната от Вас проява през м. април – кога (дата и час), къде, какво (тема), с кого, както и заявки за участие в Празника на книгата и четенето на 25 април пред книжарница „Хеликон”, изпращайте на е-mail: [email protected] или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915.

Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки на адрес: [email protected]. Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . Резултатите от Маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете на Библиотека „Родина” (www.rodina-bg.org) и РБ „Захарий Княжески” (www.libsz.org), както и в социалните мрежи.


image0 (9K)