Старозагорци вече 12 години популяризират българските танци в Канада!

Старозагорците Катя и Недялко Тилеви преди 12 години създадоха Училище за български народни танци и обичаи в Торонто, Канада, с огромен брой последователи и съмишленици. Генералното консулство на Република България благодари на семейство Тилеви за популяризирането, съхраняването и утвърждаването на българския бит  и култура зад океана.

Училището за български народни танци и обичаи „Игранка“ отбеляза 12-ата годишнина от основаването си на 26 ноември т.г., в Торонто. По покана на основателите и ръководители на фолклорната формация Катя и Недялко Тилеви, десетки българи от района на Голямо Торонто уважиха тържествената вечер.

В приветственото си слово, генералният консул на Република България г-н Петър Крайчев благодари на „Игранка“ за дългогодишните усилия за популяризиране, съхраняване и утвърждаване на българската култура и бит отвъд океана. Той поднесе поздравителен адрес до основателите, членовете и последователите на формацията от името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Борис Вангелов.

„Игранка“ е сред най-популярните и утвърдени структури на българската общност в Торонто. Ежегодно училището организира т.нар. „Селски събор“, на който се представят български традиции и обичаи. Танцьорите от формацията са постоянни участници в отбелязването на националните ни празници, както и посланици на българската култура в рамките на различни официални прояви на канадската страна. „Игранка“ бе сред трите избрани от световноизвестния „Цирк дю Солей“ фолклорни формации, които представят танцовото фолклорно изкуство на Европа. През 2016 г. българско хоро в изпълнение на групата бе включено в професионално промоционално видео за Онтарио, публикувано на официалния туристически портал на канадската провинция и изобразяващо нейните природни забележителности и културни богатства.


image0 (9K)