Старозагорско училище отваря врати за посетители

По повод 5 октомври – Денят на Стара Загора, Шесто основно училище „Свети Никола“ организира Ден на отворените врати.

На 4 октомври от 12 часа едно от най-старите старозагорски училища ще отвори врати за посетители.

Всеки желаещ може да надникне в класните стаи, да разгледа фоайетата и актовата зала, да се запознае с историята на училището.

Гостите ще могат и да наблюдават как протича избран от тях учебен час.

Родители, бъдещи ученици, баби и дядовци ще могат да се запознаят с творческите постижения на учениците и да усетят атмосферата в училището, уверяват от ръководството.

Шесто основно училище е наследник на първото светско взаимно училище в Стара Загора. В далечната 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско светско училище. То се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола” и приема нейното име. През 1850 г. била построена специална сграда за нуждите на школото. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо в града, тази тенденция, продължава и до днес. В него са учили Апостолът на свободата – Васил Левски, героите от Старозагорското въстание – братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учителствал и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г.

Днес в Шесто основно училище „Свети Никола“ се обучават 1040 ученици. То продължава да бъде водещо, достъпно и привлекателно средище на писмеността и духовността с модерна техническа база и обновена училищна сграда.


image0 (9K)