Старозагорското семейство Тоня и Георги Туртурикови се поклониха в книгата си на 111 български жени-войводи

Старозагорското семейство Тоня и Георги Туртурикови събраха в 300 страници подвизите на не една и две българки, а цели 111! Тези жени са участнички в Националното освободително движение. Книгата се казва „Юначните дъщери на българската бойна слава“ и от края на 2016 година е на книжния пазар.

В книгата е описана и Рада (Мерджан Рада) войвода, действала в областта Загора през 18-19 век.

Георги Туртуриков
Георги Туртуриков

Ето какво казват авторите за книгата си: „За жените воини в нашата родна история досега се е говорило обидно малко, а и написаното е сравнително недостатъчно. Фактът, че в българската историография бойният опит на женския пол не е отразен по подобаващ начин, е меко казано смущаващ.

Пък и не само той – изобщо в научните разработки и в учебниците по история мъжете и жените продължават да се представят неравностойно. Фаворизират се мъжките героични действия, поведение и начин на мислене и ни се налагат като универсални. В същото време жената – майка, вдъхновителка или воин, присъства неотлъчно в историята, макар и не толкова доминиращо. Разказите за нея не са чести и сякаш между другото – нещо нормално за едно общество, в което отдавна се е наложила силовата роля на мъжа.

Така се породи и необходимостта от тази книга. Тя е за всички онези представителки на нежния пол, които през разглеждания период от българската история, независимо от времето, мястото или убежденията си, са защитавали и отстоявали своите духовни и политически човешки права с оръжие в ръка.

[ad id=“255238″]

Без значение дали това оръжие е било хладно или огнестрелно, модерно или просто – в човешките ръце и една обикновена тояга или здрава гега намират адекватно приложение при ръкопашен бой, а камъкът… би минал и за бомба.“

rumyana_shibileva
Румяна Шибилева-Ронжие

Ето какво споделя за книгата и за нейните автори друга старозагорка, съхраняваща от години българския дух и култура във Франция – Румяна Шибилева-Ронжие, учителка по български език и литература и една от създателките на българското училище в Париж: „С голямо уважение и признание на изследователската работа и творчество на отколешния ми колега и скъп приятел Георги Туртуриков! Преди години ме убеди в правотата си за възрастта на Левски с необоримите много факти, събрал, изследвал и класифицирал с висок професионализъм и най-вече с любов и преклонение пред историческите истини. Колко съм горда и с новото му произведение и особено с това, че Георги и Тоня са сред приятелите ми!“

Георги Туртуриков – адвокат и историк, е един от най-заклетите привърженици на теорията, че Васил Левски всъщност е по-млад. Това той прави в книгата си „Възкресението на Апостола” и дава там косвено доказателство за това с част от кореспонденцията на Левски.

[ad id=“225664″]

Тоня Туртурикова е преподавател в старозагорското СОУ „Максим Горки“.

Друга книга на семейство Туртурикови със същата тематика е „Участие и роля на българските жени-хайдути в борбата срещу османския поробител“, в която са вписани 52 жени-войводи и байрактарки.


image0 (9K)