Старозагорски ученици провериха знанията си и празнуваха в деня на Европа

Ученици от старозагорски училища се събраха вчера в парк „Тракия“, за да отбележат 9 май-Ден на Европа. Организатори на празника са Община Стара Загора, Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР).

Празникът започна с изпълнение на Одата на радостта –химн на Европейския съюз.


На 9 май се отбелязва годишнината от историческата реч на френския външен министър Робер Шуман, в която той споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз, припомни водещата Евгения Пекова. И още по-важното – началото на десетилетията без война  в Европа – нещо, смятано за утопия преди това.
Гости на празника бяха Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора и Петя Чакърова, зам. областен управител.
„Трябва да бъдем обединени и в нашите цели, и в нашите ценности. Нека има свобода и мир по света. Бъдете достойни граждани на България и Европа, вие сте бъдещето“, пожела Пенка Чавдарова.


Старт на празника дадоха с техно ръченица мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие. След тях публиката покориха с уникалните си изпълнения членовете на Вокална студия „Траяна глас“.
Присъстващите ученици от Пето основно училище „Митьо Станев“, Шесто основно училище „Свети Никола“ и от Професионалната гимназия облекло и хранене „Райна княгиня“ се включиха във викторината, в която отговаряха на въпроси свързани със създаването на Европейския съюз, членуващите в него държави, официални езици и др. Отговорилите правилно получиха подаръци.
Празникът продължи с изпълнения на Клуба за хип- хоп танци при ЦПЛР , Школа за поп музика при Народно читалище „Георги Бакалов“, Фолклорен ансамбъл „Траянци“ и фолклорна формация „Китчица“.
Стотици балони полетяха в небето като символ на мира и свободата.


image0 (9K)