Старозагорски полицаи в международна операция за залавяне на трафиканти на хора

Полицейски служители от България, Холандия и Белгия разследвали дейността на организирана престъпна група, извършвала набиране и трафик на жени за проституция, съобщи МВР.

В края на септември служители на ГДБОП и териториалните служби в Стара Загора, Сливен, Ямбол  и Пловдив, заедно с колегите им от партньорските служби са предприели международна операция едновременно на територията на България (в област Сливен, в Стара Загора и Пловдив), Холандия и Белгия.

В Амстердам, Холандия е задържан лидерът на организираната престъпна група – Б. К., както и двама от членовете – Н. П. и Л. Л. В България, в Сливен и в Стара Загора са задържани шестима – В. К., Д. К., Ж. К., В. В, М. П. и В. С.

При проведените в България действия са намерени парични суми в размер на около 142 000 евро, приблизително 48 000 лева, английски паунди и долари. Открити са и различни количества наркотични вещества – таблетки екстази, марихуана и кокаин; везни и полиетиленови торбички; документи, които имат отношение към престъпната дейност на групата, лаптопи, флаш памети, мобилни телефони и сим карти, луксозни часовници, златни бижута, 300 литра алкохол без акцизен бандерол, 3 луксозни леки автомобила и други.

При претърсвания на територията на Холандия са иззети три автомобила и три скутера, ползвани от членове на организираната престъпна група, 20 000 евро, мобилни телефони, таблети и други носители на информация.

В Белгия разследващите иззели множество документи, свързани с престъпната група, мобилни телефони и 1700 евро.

Във връзка с документирането на престъпната дейност на групата на територията на трите държави са проведени разпити на много хора в качеството им на свидетели.

В Германия е задържана В. Ш., осигурявала луксозни автомобили на български граждани, съпричастни към трафика на хора.

На задържаните в България са издадени Европейски заповеди за арест от Белгия и Холандия, като арестът им е удължен за срок до 72 часа. На 28 септември 2016г. на шестимата задържани е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

По случая в България се води следствено дело. Работата по документиране на престъпната дейност на организираната престъпна група продължава.


image0 (9K)