Старозагорски депутати от ГЕРБ питат министри за частно инвестиционно намерение за добив на полезни изкопаеми в площ „Св. Никола“

Днес в Народното събрание бяха входирани въпросите на депутатите от ГЕРБ – Стара Загора Борис Кърчев и Радостин Танев, касаещи инвестиционно намерение за площ „Свети Никола“ от страна на дружеството „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД.

Територия на четири общини влиза в обхвата му – Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови. Народните представители са задали въпросите си към министерствата на околната среда и водите и на енергетиката.


„Необходимо е на обществото да бъдат дадени подробности относно полученото от канадската фирма разрешение №524, от 13. 12. 2019 г., издадено от Министъра на енергетиката“, смята Борис Кърчев. „За да се избегне излишно напрежение у хората от четирите общини е важно да се знае уведомена ли е местната власт и имат ли свои становища Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови по въпроса с добив на полезни изкопаеми в площ „Св. Никола“, допълни народният представител Радостин Танев. Той, заедно с представителя на Казанлък – Борис Кърчев, се обръща за позиция по казуса към ресорните министерства.
Депутатите искат подробности за принципа и технологията на добиване на подземните ресурси. Не на последно място, трябва да се има предвид и необходимата синхронозация между добива на полезни изкопаеми и развитието на селското стопанство в района, емблематичен с отглеждането на маслодайна роза и лавандула, допълват въпросите си още Кърчев и Танев.

 


image0 (9K)