Старозагорският митрополит Киприан отслужи първата литургия за 2021-ва година

Света Василиева литургия беше отслужена в катедралния храм “Св. Николай Чудотворец” в Стара Загора. Духовници се помолиха новата 2021 г. да бъде мирна и здрава.

В първия ден на новата година Православната църква чества Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики. По този повод в Катедралния храм „Св. Николай“ в град Стара Загора бе отслужена тържествена Василиева св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение с всички свещенослужители от град Стара Загора.

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и тържествен молебен за настъпването на новата година, в който архиереят и съслужаващите му духовници се помолиха новата 2021 г. да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от „зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на другородци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди“. На днешния молебен духовенството и православните християни се помолиха още Бог да закрепи Отечеството, да умири света, да утеши скърбящите, да изцери болните, да повдигне падналите, да възвърне в пътя на истината и спасението заблудените, да подкрепи трудещите се, да вразуми невежите и да закриля сираците и вдовиците.

Владиката благопожела Бог да дари миряните с физическо и духовно здраве, да посочи пътя, по който трябва да се върви, за да растем в благодат и познание на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Божията милост да бъде над нас, с нашата страна и църква. През настъпващата година да се стремим към правда, благочестие, вяра, любов, търпение, а също и да се подвизаваме с добрия подвиг на вярата, който ще ни доведе до вечен живот.

В службата по традиция участва и Хорът при Катедралния храм, с диригент Мария Колева, а стотици взеха молитвено участие и чрез живото излъчване на литургията в социалната мрежа Facebook.

Празничната програма на Старозагорска митрополия продължава с Богоявленските богослужения. На 5 януари, в 9:30 ч., ще бъдат отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и Велик водосвет в Катедралния храм „Св. Николай. Отново там, на 6 януари, Богоявление, в 9:30 ч. е Утренята и св. Златоустова литургия. Великият Богоявленски водосвет, хвърлянето на кръста и освещаването на бойните знамена в парк „Йордан Капсамунов“, до комплекс „Езерото“, започват в 12,00 ч. На 7 януари, Ивановден, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“, гр. Казанлък.


image0 (9K)