Старозагорска експедиция покори връх Казбек в Кавказ

На 13 август група старозагорци, предвождани от опитните водачи Минчо Чочев и Митко Жечев, изкачи връх Казбек в планината Кавказ – 5 047 м

kazbek 1_resized

 

Казбек е спящ вулкан и е седмият по височина връх в Кавказ. Експедицията се придвижва с автомобили. Пропътувани са над 2 500 км от Стара Загора до изходната точка за изкачването – град Степанцминда (Казбеги) в Източна Грузия.

На 11 август старозагорците се изкачват до хижа Бетлеми, на 3 653 м надморска височина, като на 12 август през деня е направено аклиматизационно изкачване до над 4 200 м н. в.
Към Казбек експедицията потегля в 1:00 часа след полунощ в неделя, като в 7:30 часа сутринта, грузинско време, малко след изгрева на слънцето, успешно е изкачен върха.

[ad id=“225664″]

На 8 август, на път към кавказкия връх, алпинистите изкачват и най-високия връх в Понтийските планини, Турция – връх Качкар, 3 937 м н. в.
В момента групата пътува обратно към България, но приключението не е приключило – пред тях са планините на Кападокия, Турция и се очаква да пристигнат в Стара Загора на 19 август, събота.


image0 (9K)