Старозагорската опера влиза в Общината

Камерната опера „Процесът Мерилин Монро“ от австрийския композитор Роланд Баумгартнер ще представи Старозагорската опера в заседателната зала на Общински съвет Стара Загора в последния ден на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Това съобщи днес директорът на Операта Огнян Драганов.

Сюжетът пресъздава именуването на улица във Виена на името на Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу Общината за това решение. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите на спорещите страни. Публиката в залата ще бъде жури, което ще реши спора.

Четиридесет и деветото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) ще се проведе в Стара Загора от 27 ноември до 8 декември 2018 г.

„Едва ли има човек в Стара Загора и страната изкушен от музиката, който не е чувал за този емблематичен за града ни фестивал. Община Стара Загора ще продължи да подкрепя усилията на музикалната ни общност за развитието му. И нека ни завиждат музикалните институти от България и не само“, каза Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора.

„Тази година Фестивалът е под надслов „Различният фестивал“, някои от заглавията ще се играят за пръв път на старозагорска сцена. Ще има гости от различни страни като Румъния, Италия, Македония“, информира още Огнян Драганов.

Началото на 27 ноември ще постави премиерата на класическия балет „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Постановката е дело на Аршак Галумян-солист и хореограф на Щатсбалет – Берлин.

Цигуларката Теодора Късметска – Сороков, която концертира с Виенския симфоничен оркестър ще бъде солист в Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен на оркестър на Старозагорската опера. Диригент е Дмитрий Василиев, художествен ръководител на Международния младежки оркестър „Чайковски“.

Държавна опера Пловдив ще гостува със спектакъла на операта „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович, а Държавна опера Варна ще представи рядко изпълняваната оперна класика „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели.

Съвременният танцов спектакъл „ In-between“ ще представи частната формация „Стрийм Денс“, а на 5 декември предстои реализацията на международния проект „Ансамбъл за съвременна музика – Люксембург“. Оркестърът на Държавна опера Стара Загора и солисти ще представят концерта „150 години след Росини“ с увертюри, арии и ансамбли от огромното творчество на италианския композитор все още слабо познати на българската публика.

Македонската опера и балет Скопие ще гостува с класическото заглавие на Росини „Севилският бръснар“ в оригинален прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер.

С балета „Лешникотрошачката“ на Софийската опера и балет ще бъде закрит Фестивала.

Съпъстващата програма включва фотографска изложба „Рим. Борис Христов“, прожекция на документалния филм „Сбъдването на мечти, премиера на книгата „Светът на фестивалите“ на Любомир Кутин.

Майсторският клас по цигулка на Теодора Късметска-Сороков ще събере талантливи артисти от България и чужбина, ще има и оперна студия на Стефка Минева.

Проф. д-р Лидия Върбанова ще води майсторски клас „От иновацията до реализацията: Съвременни тенденции и практики в стратегическото управление и предприемачеството в изкуствата“.


image0 (9K)