Старозагорец от Зелени Балкани в ЮАР за спасяване на защитени животни

В момента в ЮАР се провежда среща на високо ниво, в която се вземат жизнено важни решения, касаещи търговията със защитени видове. Зелени Балкани също има свой представител – Ивайло Клисуров – управител на Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Срещата, провеждаща се в Йоханесбург, Южна Африка, е посетена от над 3000 души от 183 държави. Това е световно значимо събитие на което се разглежда състоянието и се решава съдбата на много растителни и животински видове, предмет на търговия.

ivailo-klisurov-iuar_resized

Официалният представител на България, с право на глас при вземане на решенията, е от екипа на Министерството но околната среда (МОСВ), като ръководно ведомство прилагащо CITES в страната.

За Зелени Балкани това е трето участие в този формат. Те част от работната група по CITES на Мрежата от неправителствени организации в централна и източна Европа – CEEweb. Ролята им на наблюдател цели да повлияе вземането на решения, касаещи спасяването на дивата природа

„Както всеки път предмет на разгорещени спорове са видове, жертви на незаконна търговия. Най – спорните и чувствителни теми са свързани с африканския слон (Loxodonta africana), лъва (Pantera leo), африканския сив папагал жако (Psittacus erithacus), и всички люспеници от семейство панголини (Manidae). За тях предложенията са за най-висока степен на защита, свързана с преместването им от приложение 2 в приложение 1 на конвенцията. Предложения, които предизвикват разгорещени дебати.“ сподели нашият участник и наблюдател в срещата Ивайло Клисуров.

iujna-afrika-sreshta-jivotni-3_resized

Вероятно много хора ще се учудят защо се интересуваме от опазване на видове, толкова далечни за нашата страна. Отговорът е много прост. Нещата в дивата природа са свързани… Да вземем, например, търговията със слонова кост. Тя води до директно унищожение на много видове лешояди, част от които се срещат на Балканския полуостров и популациите им са критично ниски? На пръв поглед звучи странно, но ако знаете, че убивайки слон, за да му вземат бивните, бракониерите отстрелват и/или отравят понякога стотици лешояда, които долитат да се хранят с умрялото животно, но и показват на рейнджърите точното място на престъплението, нещата стават по-ясни, нали?

iujna-afrika-sreshta-jivotni-1_resized

„Разбира се, по всички тези предложения има редица дискусии и спорове, много голяма част от които са дори на политическо ниво, тъй като, както обикновено, на конференцията присъстват представители на правителства от целия свят, неправетелствени организации, дори корпорации и медии. И всеки от тях, естествено, има различни функции и интереси. Дебатите и предложенията са в разгара си, а атмосферата в залите не еднократно ескалира. “ допълва Ивайло.


image0 (9K)