Стара Загора тържествено награди своите почетни граждани

С прозвучаването на „Музикална емблема за Стара Загора“ по текст и музика на проф. Петър Жеков, химн на града-герой, започна тържествената празнична сесия на Общинския съвет  по повод 5-ти октомври.

„Днес заставам пред всички Вас с доблест от добрите решения взети от Общинския съвет през изминалия мандат. Важните и тежките казуси, белязали нашата работа, дадоха частица бъдеще, за да вървим напред. В дни като днешния, освен за празник, обръщаме глава и за равносметка – защото облика на нашата свидна Стара Загора е плод на усилията на много хора, преживели много безсънни нощи и усърдни дни, за да се материализира визията за модерен  и напредничав европейски град.“ С тези думи започна своето тържествено слово председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

„Старозагорци имаме мисията да отговорим с работа и още работа на завета на нашите предци, сътворили истинско чудо – възкресили един изпепелен до основи град – град въздигнал се и вперил поглед напред и нагоре. Родолюбието, което носим трябва да пазим и предаваме. Независимо от ежедневните неволи, нека изпълняваме достойно мисията си на човеци, граждани, управленци. Да подхождаме към всеки проблем с разум и сърце“, каза още Брайков.

Той подчерта, че в Стара Загора бият сърцата на всички, милеещи за родния край „истинската ценност за всеки град са неговите жители, успехите на децата му, мечтите на младежите му и опитът на възрастните – всички те правят града жив, динамичен, развиващ се.  Горд съм, че имам възможността да пожелая на всички Вас здраве, взор за мечти и простор за дела! Честит празник!“.

Стара Загора

По време на тържественото заседание на местния парламент по традиция бяха връчени отличията „Почетен гражданин на Стара Загора“. Тази година на две дами – общественикът и дарител на сградата, в която ще се помещава Център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“, Мария Жекова и балетната прима и дългогодишен ръководител на школата за класически танци при НЧ „Родина 1860“ Снежана Дескова. Председателят на Общинския съвет им връчи символите на званието.

„Поздравявам всички жители и гости на Стара Загора с празника днес. Нека се грижим за престижа на нашия град, който доби истински европейски облик. Сърдечно благодаря на Инициативния комитет, предложил ме за удостояване с тази престижна награда, както и на нашия млад и деен кмет Живко Тодоров. Горда съм, че продължавам делото на моя брат – проф. Петър Жеков, за когото Стара Загора беше всичко“, каза Мария Жекова.

Думи на признателност произнесе и примабалерината Снежана Дескова. „От сърце благодаря на всички вас – на ръководството на Община Стара Загора, на НЧ „Родина“, на Старозагорската опера, в която мина почти целия ми живот, на моето семейство. Благодаря, Стара Загора!“ – каза развълнувано тя.

Сред гостите на тържественото заседание на Общинския съвет бяха Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати, ръководството на Община Стара Загора, носители на званието „Почетен гражданин“, общественици, както и представители на местната и държавната власт.

Музикален поздрав към присъстващите в зала „П. Р. Славейков“ отправиха талантливите музикални артисти и солистът на Държавна опера – Стара Загора Елена Петрова.


image0 (9K)