Ето защо новите светофари са без цифрово отброяване. Билети за градския транспорт ще купуваме по 4 начина…

В Стара Загора се въвежда първата на Балканите акаунт базирана система за управление на градския транспорт.

Тя е съвременнен световен технологически модел, изпълняващ задачата както да улесни и направи съвършено прозрачно и в реално време управлението на транспорта, така и да отговаря максимално на потребностите на гражданите от качествена услуга, включително когато потребностите и условията се променят във времето. Това стана ясно на пресконференция в Община Стара Загора с представителите на внедряващите новостите фирми и зам.-кметът на Общината Йордан Николов.

Първият етап от проекта за градския транспорт бе успешно завършен с цялостното обновяване на автобусния и тролейбусния транспорт. В момента се изпълнява втората част от транспортния проект в Стара Загора на стойност 14,7 млн. лв. Тя включва автоматична система за таксуване на пътниците на стойност 4 млн. лв., на системата за управление на градския транспорт с “умни” светофари и единен център за управление и наблюдение.  Приключи реконструкция на жп надлеза за над 5 млн. лв. и модернизацията на депото на общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози”.

Вече се монтира оборудването на новите светофари и видеокамери. В реално време от център в Общината ще може да се наблюдава трафика, възникнали проблеми и да се избягва образуването на „тапи“ като се скъсява, или удължава червената, или зелената светлина в участъците, където това е необходимо. Точно това е причината новите светофари да нямат цифрово отброяване. За да могат навреме да се ориентират шофьорите и пешеходците, при смяна на светлините жълтото ще присветва няколко пъти, за да подскаже готовност. Ще може да се дава и „зелена вълна“ примерно на автобус, или тролей от градския транспорт, който по някаква причина е закъснял и трябва да навакса, за да не чакат пътниците.

Билети за градския транспорт ще могат да бъдат закупувани по четири начина. Първият е чрез монтираните в превозните средства апарати, които боравят само с монети и не връщат ресто. Причината апаратите да са такива е, че другите, които работят и с книжни пари, или карти и връщат ресто, са твърде обемни и биха заемали прекалено голямо място в машините на градския транспорт. Големите апарати, работещи с карти и книжни пари – на първо време 10 броя, ще бъдат монтирани на възлови спирки – това е вторият начин да се закупите билет. Третият, който вероятно ще ползват особено много пенсионери, ученици и студенти, е чрез магнитни карти. Те ще издават и зареждат на три места в Стара Загора (на бул. “Руски”, на Втора аптека и в кв. “Железник” ), при отчитане на отстъпките, на които той има право при представяне на съответен документ, разбира се. За ползващите намаления и отстъпки картите ще са персонифицирани. Магнитни карти ще могат да си зареждат със суми по желание и другите желаещи граждани. Ще могат да се закупуват карти за цялата мрежа за ден, за пътуване в рамките на един час и прочие.

Така изглежда онлайн приложението

Четвъртият е чрез безплатно онлайн приложение, което всеки може да изтегли на смартфона си след около две седмици. Освен покупка на билет, приложението показва, ако поискаме, най-краткия маршрут до мястото към което пътуваме, линиите автобуси и тролеи до там, точното им време на пристигане, времето, което ще е нужно за пътуването ни. Приложението включва също време при таксиметров превоз, или чрез електровелосипеди, каквито също ще бъдат въведени в градския транспорт на Стара Загора.

Автоматичната система за таксуване ще заработи след приключването на втората фаза на транспортния проект, тоест след 6 декември тази година. До 5 март 2020 г. ще е в ход фаза 3 – стабилизация и подобряване на системата с оглед на конкретните нужди на гражданите.

 

 

.