Стара Загора със стъпка по-близо до реализирането на електрически автобусен транспорт

На предстоящото заседание на Общинския съвет Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров предлага „Автобусни превози“ ЕООД  да кандидатства с проектно предложение за доставка на електрически автобуси за нуждите на обществения транспорт на община Стара Загора, както и на зарядни станции за тях.

Във връзка с осигурено допълнително финансиране по оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”, Министерството на околната среда и водите предложи нови мерки, които да получат средства за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез доставка на нов подвижен състав за нуждите на градския транспорт в българските общини.

Предложените нови мерки предоставят възможност на Община Стара Загора, в партньорство с общинското дружество – вътрешен оператор на обществения транспорт, да разработи проектно предложение за закупуване на електрически автобуси, с цел подобряване качеството на атмосферния въздух.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е до 390 000 000 лв. за всички 11 общини, които са конкретни бенефициенти по процедурата. Максималният размер за Община Стара Загора е 45 000 000 лв. Допустими за финансиране са дейности, свързани с доставка на електрически превозни средства, зарядни станции, дейности за информация и публичност, дейности за организация и управление на проекта.

Предложението е публикувано в сайта на Общината

Новите електрически автобуси ще могат да изминават 320 км с едно зареждане, като задължително са снабдени с рампи за лица в неравностойно положение. Ще бъдат изградени електростанции в базите им.

Интересен момент е, че в автобусите ще бъдат предвидени и места за домашни любимци.


image0 (9K)