Стара Загора се поклони пред паметта на будителите

Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Митрополит Методий Кусев, за да изразят почитта и преклонението си пред делото на първия старозагорски митрополит и плеядата народни будители

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Заупокойна Божествена св. литургия в храм „Св. Теодор Тирон“. След края на службата, митрополит Киприан, свещеници и граждани се поклониха пред гроба на дядо Методий и шествието се присъедини към общоградския ритуал пред паметника на митрополита в началото на едноименния парк.
На тържествената церемония присъстваха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, депутатът Радостин Танев, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова, заместниците Петя Чакърова и Красимир Червилов, общински съветници, началникът на Регионално управление на образованието Стара Загора Татяна Димитрова, директори на училища и детски градини, много граждани.

Молебен за здраве и успехи отслужиха митрополит Киприан и свещеници. „Нужен е бил пламък за народа ни. Будители са държали този пламък жив със силата на вярата. Имали са нещо в изобилие и това е вярата“, каза владиката. Той призова примерът на будителите да вдъхновява и да подражаваме на делата им за благото на родината.
Църковният хор при катедрален храм „Св. Николай“ вдигна емоционалния заряд на честването с изпълнението на „Хубава си, моя горо“.
Младежите и девойките от Театрална студия „Движение“ при Народно читалище „Климент Охридски 1858 г. “ пресъздадоха с много плам част от „История славянобългарска“.
Малчуганите от вокална група „Славейчета“ при детска градина №35 „Свобода“ пък изпълниха стихчета и песнички посветени на будителите и Стара Загора.
„България има два свети празника на духовността – 24 май и 1 ноември. Днес е празник, в който можем да се поклоним пред всички стожери на духовността през вековете. Пред всички създавали любов към книгата и литературата в Стара Загора, онази плеяда от художници, поети, духовници, които правят града значим. Ние си имаме свое място, за да се поклоним пред тях и това е паметникът на митрополит Методий Кусев, едно от знамената на българската духовност, модел за подражание от наследниците. Честит празник, старозагорски будители“, каза в словото си Иванка Сотирова.
Под звуците на националния химн, изпълнен от Общински духов оркестър, бяха поднесени венци на признателност от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител на Стара Загора и Старозагорска света митрополия. Своята почит изразиха и представители на обществени организации, политически партии, родолюбиви граждани, които отрупаха с цветя паметника.


image0 (9K)