В Стара Загора представят „Списание за танц“

Тази година се появи единственото по рода си „Списание за танц“ в България, изцяло посветено на танца във всички негови разновидности. То ще бъде представено в Стара Загора.

То излиза веднъж годишно и в 120 пълноцветни страници представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц и танцовата култура в български и международен контекст. Списанието обръща поглед и към историята на танца, като за първи път на български език се публикуват и преводи на значими теоретични текстове.

На 05 декември в 18 часа в Държавна опера „Стара Загора“ ще гостуват Ангелина Георгиева (главен редактор) и Ина Дублекова от екипа на „Списание за танц“, за да разкажат лично подробности  за начинанието и разнообразното съдържание на изданието.

Водеща тема на първия брой на „Списание за танц“ е „Красотата в танца“. На нея е посветено специално есе, което предлага своеобразна история на представите за красота в това изкуство. Отделно, дванайсет изявени съвременни български и международни хореографи и артисти, заедно с един философ, отговарят на въпроса: „Какво е красотата в танца за вас?“. Така броят позволява да проследим какво се крие зад идеала за красотата в танца и как той се изменя във времето.

Успешни примери за подобни специализирани издания има в много държави. Един от най-емблематичните сред тях е на немското списание “tanz”, чийто главен редактор Арнд Веземан също е сред авторите в брой 1 на „Списание за танц“. Самостоятелно списание, посветено на танц, съществува в България за известно време през 20-те години на миналия век, появява се за кратко и през 90-те години, но подобна медия досега отсъстваше. Поради това екипът на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” – Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редактор) – се заемат със задачата да създадат съвременно, атрактивно и насочено към различни читатели издание, което да ги въведе в различни идеи в богатия свят на танца и многообразието от събития.

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Списанието може да разгледате ТУК http://dancemag.eu/content/


image0 (9K)