Стара Загора празнува 140 години от своето възраждане

Младостта, дързостта и красотата събра празничното шествие по повод 5 октомври – Ден на Стара Загора и честване на 140 години от възстановяването на града.

Божествена света литургия отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в Катедралния храм „Св. Николай“ даде началото на празника. В парк „Пети октомври“ признателните потомци отдадоха почит на загиналите и поднесоха венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора.

С химна на Стара Загора в 10.00 часа на обновения площад пред Общината започна тържественото честване. Знаменна група от Втора механизирана бригада издигна националния трибагреник под звуците на „Мила Родино“.

Да споделят празника със старозагорци дойдоха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатите Радостин Танев, Маноил Манев, Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, зам. областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев. Тук бяха и в.и.д. кмета Янчо Калоянов, зам.-кметовете, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници. Старозагорският митрополит Киприан и бригаден генерал Стоян Шопов, командир на Втора механизирана бригада, също уважиха тържествата.

Актьорът Ивелин Керанов припомни събитията на паметната дата 5 октомври 1879 година, когато се полага първият камък за възстановяването на града, както и дейността на първостроителите Димитър Наумов, Стефан Салабашев, Атанас Илиев, Нестор Марков и много други радетели за красива Стара Загора.

„140 години поколение след поколение се вдъхновяват с много любов и мисъл, труд и мъдрост за възстановяването на Стара Загора, за да го има този град. През 1879 г. е поставен първият камък-символ на единението и на духовната мощ на старозагорци. Този символ тачим и днес и той продължава да ни вдъхновява. Сега Стара Загора е прекрасен, модерен, европейски град. Всичко това се дължи на Вас старозагорци! Нека си пожелаем днес да бъдем вдъхновени, окрилени с вяра в утрешния ден. Всички имаме една мечта- да пребъде Стара Загора“, каза в словото си Иванка Сотирова.

„Днес  „перлата на равна Тракия“, както обичаше да го назовава блаженопочиналия Старозагорски митрополит и мой духовен отец дядо Панкратий, е обаятелен европейски град и едно от най-предпочитаните места за живеене в Родината ни. Модерен и красив, съчетава забележителната си история с духа на съвремието, с  пъстрото богатството на образователни и културни институти. Престолен център на Старозагорска епархия, Стара Загора не само дава името си на епархията, но и  с духовният живот на хилядите вярващи сърца в него, съхранява огъня на българщината и вярата ни. Нека по неизказаната си милост Бог да дари всички ни със своето благословение, за да процъфтява градът ни и занапред през годините, да се извисява духовно все повече и повече“, пожела Старозагорският митрополит Киприан.

Бе прочетен и поздравителен адрес от президента Румен Радев, в който се казва: „Нека помним корените си и пазим живи традициите. Бъдете единни и с енергия, и оптимизъм работете за благополучието на Вас и Вашите деца“.

По традиция Янчо Калоянов връчи символичния ключ на града на Теодора Иванова, новоизбран кмет на Млада Загора. “Ние младите отново ще обединим усилия и ще работим за града. Нека именно тук сбъднем мечтите си“, каза Теодора Иванова.

Новите почетни граждани на Стара Загора Мария Жекова и Снежана Дескова също пожелаха на старозагорци градът да става все по-хубав и привлекателен.

140 балона полетяха към небето с посланията на най-малките граждани на Стара Загора за много радост и щастливо бъдеще.

От площада тръгна и празничното шествие на дързостта, младостта и красотата. В него се включиха представителни групи на детски градини, училища, Тракийския университет и културни институти. Радостни усмивки и щастливи лица огряха Стара Загора в празничния ден.

 


image0 (9K)