В Стара Загора няма да има цех за производство на олово

Частният инвеститор, който изрази намерение за строителство на цех за производство на олово в Стара Загора, се отказва от своя проект. Фирмата изрази  позицията си в писмо до медиите.

Отказът дойде в навечерието на организираното обществено обсъждане по темата.

Обществеността на Стара Загора, сдружение „Стара Загора утре“, Община Стара Загора, реагираха много остро срещу реализацията на проект, който крие заплаха за здравето на гражданите, при това разположението му е в близост до жилищна сграда, ферми и обработваема земя в кв. „Кольо Ганчев“.

В позицията си до медиите от частният инвеститор обвиняват Община Стара Загора, че само за няколко месеца е сменила позицията си. Управителят на „Ресайкъл Компани” ЕООД, Йордан Георгиев припомня, че инвестиционното предложение е стартирало през 2017 г. и във всеки от етапите му е било съгласувано с еколози, юристи, икономисти и местни и държавни органи. Според него Община Стара Загора в рамките на последните 4 месеца е дала 2 противоположни становища и фирмата ще търси по съдебен ред компенсация за разходите си.

Не е коментирано дали тази промяна в становището на местната власт не е продиктувано след разглеждане на доклада за въздействие върху околната среда, който беше направен и по който Общината имаше ред забележки като липса на пречиствателна станция, неясен казус как и къде ще се съхраняват опасните отпадъци и т.н. – виж становището на Общината.

Защото по един начин изглежда инвестиционно намерение в първоначален етап и по друг, когато е на лице детайлна оценка. Едва ли е логично местната власт да приеме проект, в който вижда опасност за населението в начина му на реализация, само защото е приела да започне работа по обсъждането и обследването му в първоначален етап – преди оценки и експертни мнения.


image0 (9K)