Стара Загора: Кметът Живко Тодоров се срещна с посланика на Русия

По покана на кмета Живко Тодоров на двудневно посещение в Стара Загора беше Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България, информира ЗАРАТА.

„За нас Вашата визита е много важна. Ние имаме много добри отношения с Русия и искаме да задълбочим сътрудничеството си в сферите на културата, културния обмен и образованието“, каза в приветствието си градоначалникът. Той припомни, че Стара Загора и руският град Самара са побратимени и са осъществявали много общи инициативи.

Г-жа Елеонора Митрофанова изказа своята благодарност за поканата и заяви, че това е първото ѝ посещение в Стара Загора, по време на което е останала очарована от хилядолетната история на града.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за партньорство, както и актуални въпроси.

Кметът подари на Нейно превъзходителство каменен релеф „Лъвица с лъвче“, символът на Стара Загора, и отправи покана за ново гостуване в града.

По време на  визитата посланикът посети още Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където поднесе цветя и отдаде почит към всички загинали по време на Руско-турската война. Тя с интерес разгледа богатата експозиция в Регионалния исторически музей- Стара Загора, където изрази възхищението си към богатата и ценна музейна експозиция и се докосна до копието на Самарското знаме, което се съхранява в музея.

 Митрополит Киприан се срещна с посланика на Русия у нас

Г-жа Митрофанова се срещна и с Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и гостува в СУ „Максим Горки“, Тракийския университет  и в Руския център на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.


image0 (9K)