Стара Загора изпраща двама параолимпийци на Световните летни игри

Стара Загора днес изпрати своите двама параолимпийци на Световните летни игри Спешъл Олимпикс, които ще се проведат от 8 – 21 март 2019 година в Абу Даби.

За най-голямото спортно събитие за хора с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания заминават Ганка Иванова и Иван Иванов от Дневен център „Св. Св. Козма и Дамян“.

Стара Загора е единственият град, който получи пълната квота на състезателите по бадминтон и изпраща двама свои представители. В игрите в Абу Даби, ще участват повече от 7000 атлети в 24 спорта, от повече от 190 национални делегации.

За да подкрепят състезателите и да им пожелаят успех, в залата на Община Стара Загора дойдоха техни колеги от центъра, както и заместник-кметът Иванка Сотирова, треньорът на параолимпийците Слънчезар Цанков, директорът на Дневния център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми Гинка Михайлова и др.

През 2015 г. на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Лос Анжелис старозагорката Ганка Иванова завоюва два сребърни медала като титуляр по бадминтон в българския отбор, а в участието си на двойки зае четвърто място.

Участието ѝ в параолимпийските игри стана възможно благодарение на подкрепата на Община Стара Загора. Кметът Живко Тодоров осигури средствата за обучение, пътуване и престой на единствената жена, която се състезаваше в дисциплината бадминтон в Лос Анджелис.

Състезателите ще заминат на подготвителен лагер на националния отбор в София, който ще се проведе от 5-и до 8-и март 2019 г.

Спешъл Олимпикс България получи квота за 18 атлети с интелектуални затруднения от 10 български общини (София, Варна, Банско, Ихтиман, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Смолян, Бургас, Добрич) в 7 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон,конна езда, плуване, силов трибой, тенис.


image0 (9K)