Стара Загора: Две умни и красиви момичета будят умовете на по-малките ученици

Две креативни дванайсетокласнички от старозагорската Езикова гимназия „Ромен Ролан“ с интересна инициатива към по-малките ученици в Стара Загора.

Момичетата разказаха за читателите на ЗАРАТА как в един момент са си спомнили всички скучни часове и уроци, но и за интересната част от науките математика, биология и астрономия.
Грипната ваканция идва добре дошла за тях, тъй като за тези 11 дни двете подготвят по 1 час от трите различни дисциплини. Ползват, разбира се, наученото в училище, но влагат и много нова информация, като я поднасят под формата на игри и състезания.

Тия Каишева и Ренета Георгиева от 12 А осъзнават, че на ученическия чин им остават още само 4 месеца и решават да покажат на по-малките, че тези три науки могат да бъдат и доста забавни.

Тия и Ренета създават проект, наречен „ТвоятаНаука“/ „YourScience”. И определят много ясно и точно своята мисия – да обиколят различни училища и класове в Стара Загора и да докоснат учениците до знанията по понятен и увлекателен начин.

Първо влизат при осмокласниците в ГПЧЕ, където чрез различни игри ги запознават с астрономията. Подготвят им занимания, в които по-малките да творят и да се забавляват, запознават ги с черните дупки и какво би станало с хората, ако попаднат в тях. „Космонавтите“ са работили по групи и са изпратени на мисия от своите млади преподавателки. Осмокласниците си направили сами космически кораби от подръчни материали, с които да спасят едно извънземно – Бебе Йода. След това попаднали в черна дупка и научили какво биха видели, ако теоретично попаднат в тази ситуация. В проведеното състезание е избран най-устойчивия и новаторски кораб. В края на часа Бебе Йода се върнало при учениците, задавайки им въпроси по току-що научената информация. Така то ги спасило от черната дупка.

Осмокласниците бяха заинтригувани от темата, защото тя не се преподава в училище, и споделиха, че имат желание да участват в още наши уроци, разказа Тия.

Втората стъпка на Тия и Ренета е да влязат в час при други осмокласници в тяхната гимназия и в един девети клас, като този път организират учениците в състезание по отбори, а науката този път е биология.

Изненадващ беше фактът, че учениците от осми клас имаха повече опит с интерактивната онлайн викторина „Kahoot“ отколкото деветокласниците, запознава ни как е преминал часът Тия.
По биология започнахме с кратка кръстословица. Последва информативната част от урока, в която направихме обща характеристика на Царство животни. Учениците бяха разделени на 6 отбора и влязоха в състезание. В първото ниво те трябваше да работят с макет на бял дроб и да отговорят на въпроси за дихателната система. Второто ниво се състоеше от животински асоциации. Всеки отбор избра по един ученик, който да обясни произволно животно само с движенията на тялото си. Всички много се забавлявахме заедно, наблюдавайки актьорските умения на учениците, а и научихме доста интересни факти за животните. Третото ниво беше Kahoot, който се фокусира върху интересната информация от часа. Часът приключи с избиране на отбор победител, както и с много награди за него и всички останали участници.

В рамките на тази седмица двете момичета посещават и СУ „Железник“ в Стара Загора, където провеждат час също по астрономия. За това как е протекъл той, с удоволствие разказа Ренета:

„Ако така беше във всички часове, щях да искам да ходя постоянно на училище“ – репликата, която беше най-ценна за нас след прекарания час по астрономия в СУ „Железник“. Чувстваме се безкрайно благодарни, че бяхме приети така дружелюбно от педагогическия съветник на училището – Траяна Кайрякова. Проведохме час с лидерите от Ученическия съвет, които бяха от 5 до 8 клас. Съдържанието на урока ни не беше по-различно от това в първите ни часове в нашето училище, но днес усетихме разлика в атмосферата и реакцията на учениците. Тъй като те бяха по-малки от тези в „Ромен Ролан“ и бяха извън ограниченията на класната стая, използваха своето безкрайно въображение и реагираха много по-емоционално на интерактивния урок. Бяхме в компанията на един бъдещ астронавт, който силно се впечатли от урока. Можем да съдим, че науката трябва да запалва пламъка у децата още в ранна възраст, а ние се надяваме да сме така нужната начална искра, видимо удовлетворена и заредена споделя Рени.

Важното е, че дванайсетокласничките продължават да развиват проекта си. А как го правят? Създали са анкета, която раздават в края на всеки проведен от тях час и след това отчитат резултатите какво е харесало на техните „ученици“ и какво – не. Като за следващия час подобряват структурата на поднесената информация.

А най-доброто идва сега: Заедно с Ренета и Тия в часовете влизат техните приемници, които ще продължат напред, след като създателките на инициативата вече ще са завършили средното си образование. Искаме да заразим още хора с идеята, за да може другата година това да го направят по-малките, споделиха момичетата.

Тия и Ренета благодарят за подкрепата и за организацията в училищата на психолога в ГПЧЕ Петя Глатникова и на Радка Радева – педагогически съветник.

С нетърпение очакваме следващите прояви на двете будни момичета.