В Стара Загора второкласници забавляваха с приказки децата от детска градина „Радост“

Драматизация на приказката „Глупавият вълк“ от Елин Пелин представиха пред малчуганите от детска градина „Радост“ второкласници от Средно училище „Христо Смирненски“ в Стара Загора.

Инициативата е в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността и послучай ромския празник Банго Васил.

Децата се радваха от сърце и бурно аплодираха изпълненията на талантливите актьори – симпатичните прасенца, умният кон, хитрият шивач и досетливият овен, които се отървават от гладния вълк, като винаги му поставят някакво условие.
Илия Христов в ролята на непоправимо глупавия вълк и Снежана Фанева в ролята на разказвача очароваха публиката със своя артистизъм. Гостуването не мина без традиционното сурвакане и пожелание за здраве и дълголетие.
За своето изпълнение малките артисти бяха наградени от Петя Делиева, директор на детска градина „Радост“, с шоколадови лакомства.
Ден по-рано по повод празника Банго Васил, под ръководството на Милена Динчева, преподавател по технологии и предприемачество, в СУ ,,Христо Смирненски“ се проведе кулинарна работилница с участието на ученици от 7 „б“ и 9 клас.
За празничната трапеза бяха приготвени традиционната баница с късмети и любимият на всички домашен кекс. Деветокласничките Недка и Жана показаха своите умения при приготвянето на тиквеник, а Танка Семова – баба на Боян от 7„б“ клас, сви традиционните сарми с паричка за късмет.
През това време седмокласниците разказаха за традициите и обичаите на ромите, свързани с празника Василица.
Последва традиционното сурвакане с наричане, отправено от седмокласника Митко Димитров, към ръководството на училището и всички присъстващи с пожелания за здраве, плодородие и късмет.
След това всички се почерпиха от приготвените за празника блюда и се порадваха на късметите от новогодишната баница.


image0 (9K)