Стара Загора – бридж столица на Балканите

В Стара Загора на кратка визита e президентът на Европейската бридж лига Ив Обрѝ. Заедно с президента на Българската бридж федерация, инж.Тони Русев и изп. директор Марта Николова, той се срещна със зам.-кмета Красимира Чахова. Тя запозна гостите с усилията на общината за развитието на спорта в града и с признанието, което получи, да бъде Европейски град на спорта за 2017 г.
Бе обсъдена възможността в Стара Загора през следващата година да се проведе бридж турнир на европейско ниво, с участието на 12 страни, като за целта ще се търси и подкрепата на Министерството на спорта.

Г-н Обрѝ сподели, че във Франция част от избираемите по желание часове, са за обучение по бридж. Освен, че развива мисленето, бриджът е полезен и за придобиване на умения за работа в екип, бридж-клубове има и в университетите, които участват в европейски и световни шампионати.
Инж. Тони Русев призна, че Община Стара Загора е единствената в България, която подпомага толкова бриджа от 15 години насам. „Несъмнено сме столица на бриджа на Балканите и това се дължи на подкрепата на общината, за което изказвам голяма благодарност на ръководството. Затова и старозагорският клуб има толкова успехи през последните години“, каза още Русев. По думите му, оттук са излезли трима от най-силните състезатели на младежкия национален отбор.
„Нашата цел е да увлечем повече млади хора в бриджа“, сподели и Марта Николова. Следващата стъпка според нея, трябва да бъде включването на обучението по бридж в българската образователна система.
Повод за визитата на Ив Обрѝ са провеждащите се в града 9-та Балканиада по бридж и два младежки турнира по бридж. За първи път градът е домакин на Балканско младежко отборно първенство по бридж и Регионален младежки бридж фестивал. Старозагорският клуб по бридж „Вито“ участва с един отбор в Балканидата и с по две двойки в младежките турнири. В младежките турнири участват по 2 двойки от Стара Загора.
Събитието е включено в спортния календар на Община Стара Загора.

Награждаването на победителите е днес, 6.10.2016 г., след 21.00 ч. в конферентната зала на хотел „Верея“.


image0 (9K)