Стара Загора. Болен. Осигурен. Ядец! Абсурдът НАП-НЗОК

Представете си, че спешно ви се наложи да отидете на лекар. Няма такъв филм! Със счупен крак например, не дай Боже, схемата е такава: джипи – специалист – ядец(оказва се, че не си здравно осигурен, въпреки, че си плащал) – катериш баира до НАП – 1 седмица чакаш колелцата в Агенцията по приходите да се завъртят, за да им докажеш, че си редовен платец, те са ти взели парите някъде си, но нямат документ за тях, накрая удостоверяват, че си редовен, но твоят крак кротко си зараства вкъщи и дано, както трябва…

В ЗАРАТА получихме писмо от старозагорка, преминала през пълен абсурд в българската здравна система, в която много „успешно“ е включена и НАП. Публикуваме пълния текст без редакторска намеса:

„Документ, това звучи гордо! Или как гражданин, който редовно си плаща здравните осигуровки, може да се окаже здравно неосигурен .
Наложи ми се да отида на специалист, като преди това взех направление от личния лекар. Запазих си час, отидох на регистратурата да платя таксата за прегледа.
Дамата на гишето отсече: Вие сте с прекъснати здравно осигурителни права и трябва да си платите прегледа!
Казвам: Това не може да бъде, аз си плащам всеки месец.
Но тук пише че сте здравно неосирурена. Случва се, отидете до НАП да ви издадат удостоверение .
Колежката й допълва: Няма страшно, ние работим до 18,30, ще успеете да се върнете.

Отивам в НАП. Оказа се, че там има специално създадени рабтни места на две служителки в отделно помещение „Проверка статут на здравноосигурелни права“.
Малко си отдъхнах, че не съм сама и че това е рутинна процедура и ще се върна бързо в болницата за прегледа.
Служителката на гишето ме прие с видима досада, направи справка в компютъра и отссече: Не сте си подавали декларация образец 1.
Опитах се да поясня, че подавам декларация всеки месец онлайн, с ПИК, плащам регулярно, на което ми бе заявено, че мога да продължа да си плащам, но ако нямам подадена декларация ще ме глобят и ще продължа да се водя здравно неосигурена.

Започнах да се чувствам в страната на абсурда, когато другата служителка услужливо се обади, че сигурно в декларацията не съм отбелязала колко процента вкарвам за здравно осигуряване. Заявих, че като стартирам програмата им за попълване на бланката и видя, че се излиза цифрата 8%, не пиша друго. Така в спор ми бе изяснено, че системата онлайн може да приеме и празна декларация, че не работи по подразбиране, а трябва всяка цифра да се въвежда, за да няма пропуск.

Оказа се, че се налага да подам коригиращи декларации, в които да препиша всички данни, които системата вече е приела, за да няма разминаване.
Не е необходимо да отбелязвам, че за коригиращите декларации трябва да се отиде на друго гише, като преди това се мине отново по системата вземане на номерче, изчакване да те извикат и т.н. Накрая, когато попитах кога мога да си взема удостоверение, че съм с възстановени здравноосигурени права, служителката заяви, че трябва да изчакам опресняване и актуализация на системата данни поне една седмица.

Докато минах „процедурата“ осъзнах, че човекът в нашата държава няма значение. Той е система от цифри в декларации, те са по-важни дори от парите, които плащаме всеки месец за здраве. И дори да успееш безпрепятствено да си вземеш направление, дори да си плащаш чинно, ако случайно объркаш нещо при подаване на декларациите или не провериш обратната връзка, подлежиш на солени санкции от глоби за неподадени декларации и можеш да си останеш с болежките.“


image0 (9K)