Стара Загора благодари на своите герои в бели престилки!

Вървейки по централната улица се загледах в паната под Градската градина, върху които сме свикнали да виждаме светли частици от културата в родния ни град. Да, и Стара Загора замря под камшика на Covid-19. Да, и тук хората се свиха в черупките си. Да, липсват спектаклите, липсват концертите, липсват изложбите – с тези нейни думи започна разговорът ни с Мария Младенова – една млада жена, която от 3 месеца стъпка по стъпка осъществява проекта си и успешно го финализира точно навреме за Деня на здравето и здравния работник – 7 април.

Мария обича фотографията и тя е нейното любимо хоби. С фотоапарата тя се впуска в мисията да заснеме част от хората, на които да благодарим като град, като общество, като човеци, да им благодарим за самоотвержения труд, за това, че спасяват нашия и живота на близките ни, че са на един фронт, чиято първа линия е огневá и е жестока.

Коректността, с която Мария подхожда към изпълнението на замисъла си, е впечатляващата. Тя държи в самото начало да уточни, че не е могла да заснеме всички медици в болниците и ковид отделенията и никак не би искала те да останат освен зад кадър и извън топлите чувства на старозагорци.

В някакъв момент ми се прииска да покажа сърцатия образ на медиците в Града на липите: от личните лекари, през Центъра за спешна помощ, Спешните отделения, Ковид отделенията и всички хора, без чието себеотрицание няма как да се случва грижата и изцелението на болните, продължи да разказва за реализирането на идеята си Мария.

И когато тя получава разрешение от ръководителите на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ и болниците „Тракия“, „Берое“ и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, от Сдружението на общопрактикуващите лекари, фотоапаратът започва да събира в цифровата си памет доблестните лица на храбрите хора в бели престилки. Пред обектива застават цели екипи – от шофьора на линейката, сестри, фелдшери, лекари, санитари – хората, без чиито ръце, умения, знания и себеотдаване не би функционирало нито едно отделение. Това са хората, вкарали в машината срещу Covid-19 всичкото си можене и човечност.

Идеята ми не е конкретната личност, притеснено отново уточнява младата авторка на фотографиите. Реших, че е дошло времето не само да искаме от тях, а и да им дадем нашата безкористна подкрепа и благодарност, създавайки чистия образ на техния тих подвиг – чрез снимките и с поклон към храбростта им.

От Община Стара Загора разбират за идеята на Мария Младенова и ѝ подават ръка. На помощ идват същите тези платна, които стават първопричина мисълта на Мария да потече в посоката на признателност към медиците, които спасявайки живота ни, ще направят възможни отново и културните, и спортните събития, както и завръщането на нормалните ни ежедневни действия.

Върху паната встрани от пешеходната зона, под парк „5-и октомври“, ще можете да видите 30 фотоса, подредени в изложба със заглавие: Стара Загора ви благодари! На всички, които със своята всеотдайност и саможертвеност повече от година воюват за нашето здраве и живот.

Бъдете все така смели въпреки умората, трудностите и неизвестните! Но най-вече – бъдете здрави! Едно „Благодаря!“ не стига, един поклон е малко! Вие сте героите на нашето време!


image0 (9K)