Станчо Пантов, собственик на „Контрагент 35: Завоюваме място на нов пазар. Корупцията и административната тежест пречат на бизнеса

Станчо ПАНТОВ е роден на 16.10.1954 г. в Гълъбово. Завършил е Техникум по електротехника в Стара Загора и ВМЕИ (сега Технически университет)-Варна. След завършването работи в „Електроснабдяване“-Стара Загора, а през 1990 г. основава частната си фирма „Контрагент 35“ ЕООД).

– Г- Пантов, нека започна с въпроса, който ще си задават всичките ни читатели, които са чували за Вас и фирмата Ви: при фалита на банка КТБ Вие загубихте 6,5 млн. лв. Върнаха ли Ви поне част от тези пари?

– Не. Честно казано и не очаквах – не съм в числото на привелигированите. Добрата новина е, че това не успя да срине постигнатото от нас. Името ни на стабилна фирма, завоювала място на енергийния пазар вече 27 години, името ни на сериозен партньор и добър платец, ни осигури кредити, които дори не се наложи да ползваме. Рационално използвахме останалите средства, анализирахме внимателно пазара и възможните нови перспективи и продължихме, при това успешно.

– Какво показа анализа на пазара?

– В търговската дейност можеш да разчиташ или на малко на брой големи клиенти, или на голям брой средни. На нашия пазар клиентската база се преструктурира. Големите монополисти затвориха почти всички дейности, като изграждане, ремонт, рехабилитация и поддържане, в рамките на собствените си структури. С това взеха хляба на изграждащите и ремонтни фирми, които до този момент се занимаваха с това. Малките изчезнаха,а средните се свиха или се пренасочиха към други дейности. А те бяха нашата основна база клиенти. Преструктурирахме и ние дейността си в съответствие с новите реалности. Тръгнахме и към нов пазар, на който вече спечелихме уважение и в който работим за достойно място.

– Кой е той?

– Навлязохме успешно в железопътното строителство. За две години реализирахме обекта Харманли-Свиренград, част от коридора Калотина-София-Свиленград. Направихме цялата контактна мрежа и съпътстващите съоръжения – т.н. ОСП-та- Основни секционни постове, направихме меренето на електроенергията от Турция – тези линии трябва да се захранват от двете страни. Реализирахме чрез телемеханика дистанционно управление и сигнализация на състоянието на съоръженията чрез промишлени контролери и оптични кабели от диспечерски пункт в гр.Пловдив и редица други малки подобекти. Има хляб в този бранш. Има редица европейски проекти, за които е осигурено финансиране . Европа е дори по-заинтересована от нашата страна да бъдат изградени транспортни коридори от този тип.

По отношение на конкуренцията в този бранш, смятам че в организационно, техническо и особено във финансово отношение по нищо не отстъпваме на другите фирми,а напротив – болшинството от тях ги превишаваме. . Съставихме много сериозен бизнес план и го обезпечихме технически, кадрово и финансово. За реализацията му трябваше да започнем от машинното оборудване, защото в този бранш то е наложително – ако си сериозен изпълнител няма как да нямаш железопътни и двупътни машини, а те са много скъпи. Закупихме инструментариум, набелязахме хора за окомплектоване на добър професионален екип, създадохме организационен и ръководен екип. В момента сме подали над 100 оферти за новите обявени обекти. Защо толкова много? Защото има 5 големи обекта с множество малки подобекти и не по малко от 15 кандидати за главни изпълнители. За радост всички се обръщат към нас за оферта, а имаме признанието, че сме единствените, които са подавали навсякъде пълна оферта. Интерес за работа с нас имат австрийските Щрабаг, ПОРР, полски фирми, унгарски, испански, италиански. След изпълнението на Харманли-Свиленград – единственият завършен в срок проект от този тип, станахме популярни. Сещам се, че Бойко Борисов дойде и беше в локомотива, когато вдигнахме безопасно 221 км в час – скорост невиждана в нашите железници. Явно сме си свършили добре работата. Надяваме се да спечелим поне един, а най-добре 2-3 проекта. И не от лакомия, а защото проектите се реализират години наред, но ние извършваме само част от работата, т.е. заети сме примерно 10-12 месеца. А имаме капацитет и възможности за много по-голяма заетост и уплътняване на дейността. Дори утре да спечелим обект, работа едва ли ще се започне по-рано от юни-юли месец – търг, задължителни обжалвания, после проектиране…

Много е важно кой ще спечели главните строителни обекти – за тях играят огромни строителни фирми с големи възможности. В два от лотовете има 18 тунела, плюс много виадукти. Тези неща не са по силите на каква да е фирма. И вероятно предложилият най-ниска цена на тунелното строителство, ще спечели целите големи проекти – за над 200 млн. лв. всеки.

– Как Ви изглежда бизнес ситуацията в страната? Наистина ли е оптимистична?

– От разговорите ми с колеги и от други браншове, и от това, което наблюдавам в нашия, за подем не можем да говорим, но определено има някакво раздвижване. И това раздвижване в основната си част се дължи на влизащите в страната европейски средства. Много строителни фирми заложиха на санирането и печелят добре, разкриват работни места. В нашия бранш пък в последните 6 месеца има едно лудо търсене на материали от страна на ЧЕЗ – много, много повече, отколкото могат да инсталират. Или изнасят за другите си поделения из Европа, или търгуват с по-евтините в България материали. ЕВН се държат стабилно, разширяват полето си на действие – закупиха Топлофикация-Пловдив, закупиха електроразпредерението на Македония. Енерго Про са по-скоро предпазливи за инвестиции, държат се като малка компания. Очакваме много обекти за строителство и реконструкция на подстанции и електропроводи , както беше и миналата година. В интерес на истината, отделът ни за обществени поръчки 136% си изпълни плана за 2017 година. Имаме прираст от 32% на фирмата като цяло в сравнение с миналата година, т.е. не мога да кажа, че не съм доволен, но и не мога да твърдя, че това е следствие чак от подем в икономиката.

Каква е ситуацията с кадрите в „Контрагент 35“?

– Продължаваме да усъвършенстване обучението на персонала ни. От две години сме въвели прогресивна система за заплащане, при която търговските ни отдели получават и процент от маржа, който сами заработят. Някои екипи се справят перфектно и получават средна работна заплата от 4 200 лв. месечно, но други екипи изостават и точно това искаме да променим. Предстои да назначаваме и нови хора във връзка с работата ни в сферата на железопътния транспорт.

[ad id=“225664″]

И нека кажа, че за съжаление едно политическо обещание на правителството – това за намаляването на административната тежест за бизнеса, така и не е изпълнено до момента. Напротив, все по-нови разрешителни и лицензионни режими за какво ли не се изискват, кадри на ниски изпълнителски нива трябва да придобиват сертификати, за да работят като обикновени шофьори, или техници… Всичко това са едни непрестанно хвърляни пари. Често напълно безсмислено. Аз нямам право да извършвам транспорт на собствените си изделия на собствената си територия, със собствения си транспорт, ако нямам лиценз за Управление на транспортна дейност. Шофьорите трябва да минават на всеки 5 години Курс за професионална компетентност. А те обикновено хич не си падат по четенето и изпитите, въпреки че са прекрасни професионалисти, умни хора, които аз уважавам. За тях тези огромни конспекти и лекции, са нещо напълно безсмислено. За да станеш ел.монтьор на контактна мрежа, което нищо не означава, трябва да минеш 3 месеца курс с откъсване от производството, командировки, наеми или хотели… Не ги изследват за фобия от височини (трябва да работят на вишки), а ги изпитват как се завиват гайки – нещо, което, ако те не знаят, няма кой да ги вземе на работа. Или водач на строителни релсови самоходни машини – тримесечен курс, за кранове… всякаква позиция. Ето, сега се налага да качим един бетоносмесител на един вагон, за да заливаме там, където няма пътища, а се налага да работим и да вкараме техника – и за това дори се налага да вземем разрешително. Решаваме всички тези проблеми, но с цената на пари и най-вече на време, а то е ценно. За технически ръководители, за всякакъв тип ръководители – разбирам.

Кой е най-големият проблем на бизнеса у нас – административната тежест ли?

– Не. Тя е досадна и хаби финансов ресурс. Проблемът е корупцията. В тази сфера 90% от проектите се печелят от едни и същи фирми, обикновено завършващи на …строй. Всеки знае чии са тези фирми. Те печелят главните договори, а след това повечето от дейностите извършват с подизпълнители. А подизпълнителите вече знаят за пословичното им неплащане… Ние затова предпочитаме да работим главно с чужди фирми, спечелили проект. Не че там нещата са идеални, но са далеч по-канализирани, а и се учим от тях на организация на труда, създаваща максимална ефективност.

Всъщност ние винаги сме работили и работим добре с чуждите ни партньори. В търговската част, например с „Омикрон“ – за две години имаме 1,5 млн. лв. продажби само на нейни материали. Холандската фирма „Хапам“ също – спечелихме договор за 2.5 млн. лв. и вече го издължихме в края на м.г. Много добре стои на пазара производството ни на Лични предпазни средства. Всъщност на българския пазар нямаме конкуренция – печелим 100% от търговете. Планираме вече излизане на външни пазари.

– Кое е най-голямото предимство на „Контрагент 35“?

– Казвал съм и преди, че ние като фирма имаме едно голямо предимство и един голям недостатък. Предимството ни е, че имаме много широка продуктовата гама и можем да отговорим на какво ли не търсене, съответно ни търсят фирми от цял свят. Недостатъкът е – имаме много широка продуктова гама, т.е. големи складови наличности, трудно обслужване, сложна структура. 86% от пазара на измервателни трансформатори средно напрежение, също е наш.

-Каква 2018 г. очаквате?

– Подали сме оферти за проекти на стойност над 200 млн. лв. тази година. Това, разбира се, е непостижимо, но поне обекти за 30 млн. лв. би трябвало да спечелим. Имаме и покани за работа в чужбина, но нека не избързваме – когато стане, ще разговаряме и за това.

[ad id=“263680″]

„Контрагент 35“ ЕООД осигурява за своите клиенти комплексни решения при доставка на електрооборудване и съоръжения за високо, средно и ниско напрежение, кабели, проводници и лични предпазни средства. Основни направления:

Търговия:
• Съоръжения и материали за производство, пренос и разпределение на електрическа енергия
• Електрообзавеждане на промишлените предприятия и строителната дейност.
• Оборудване за електроенергийни обекти – подстанции, електропроводи, трафопостове и др.
• Внос и износ на електрооборудване.

Производство:
• Електрически съоръжения и табла
• Разединители за средно напрежение
• Основи за високоволтови предпазители
• Комбинирани основи за ВВ предпазители- с изолатори и вентилни отводители
• Преносими заземители за електропроводи, шини и разпределителни табла
• Изолационни, фазоуказателни и манипулационни щанги.

Инженеринг:
• Консултантски дейности, проектиране и изпълнение на обекти в електроразпределението, електропреноса, железопътната инфраструктура, индустриалната автоматизация и контрол

 


image0 (9K)