Станишев ще играе Гергьовско хоро навръх рождения си ден в Лондон

Президентът на ПЕС Сергей Станишев ще се хване на българско Гергьовско хоро в Лондон навръх рождения си ден в неделя. Той ще се включи в най-големия фестивал на българската общност в Обединеното кралство, който ще се проведе в Енфийлд, Северен Лондон.

В английската столица Станишев ще се срещне с българската общност, както и с местната структура на ПЕС

Идеята за този фестивал е да се промотира културата на страните от Източна Европа и да развенчае внушаваната с години от крайнодесни политически партии и таблоиди във Великобритания подвеждаща представа за тези държави. Над 2 млн. граждани на ЕС от Източна Европа живеят в Обединеното кралство. Един милион от тях са в столицата, пише 24 часа.

Организатори на фестивала са благотворителната организация „Български фолклор, традиции и култура”, East European Forum – платформа на 45 организации, подкрепящи гражданите на ЕС във Великобритания, БСП-Лондон, кметство Енфийлд и Forty Hall & Estate.

До момента над 15 български групи за народна музика и танци са потвърдили участие, както и представители на общностите от Румъния, Полша, Сърбия, Унгария, Украйна, Македония и Кипър.

Специални гости на фестивала ще бъдат Кхалид Махмуд, депутат от Лейбъристката партия и министър в сянка на външните работи и Британската общност, Сарай Каракас – кмет на Енфийлд, Несил Калискан – председател на общинския съвет в Енфийлд, Кейт Осамор – депутат, Джоан Райън – депутат, Джоан Маккартни – заместник-кмет на Лондон, представители на Home Office, the3million и New Europeans – двете най-големи организации в подкрепа на гражданите на ЕС във Великобритания, представители на Лейбъристката партия, както и на екипа на кмета на Лондон, Садик Кан.


image0 (9K)